A semmiből hódította meg a videójáték-piacot Lengyelország

2021. március 08. 16:19

2019-ben a videojátékok történelmében igazi mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis világszinten a játékok eladásából származó bevétel még Hollywood bevételeit is meghaladta. Felismerve a benne rejlő lehetőséget, Lengyelország képes volt kiemelkedni és iránymutatóvá válni az európai piacon. A videójáték számukra nem csak gazdasági, hanem kulturális kérdés is.

2021. március 08. 16:19
null

Lengyelország mindig is híres volt sokszínűségéről és kultúrájáról. Nem kevesebb, mint hat Irodalmi Nobel-díj nyertes szülőhazája, emellett az ország olyan egyedülálló tudományos fantasztikus írókkal büszkélkedhet, mint Stanislaw Lem, és a legismertebb lengyel filmrendezővel, Krzysztof Kieślowskival. Ma azonban az ország legértékesebb kulturális exportja egészen meglepő módon nem más, mint a videojáték.

A videojátékok ipara nagyon sokat fejlődött és hosszú utat tett meg, hiszen sokáig kérdéses volt, és vitákat váltott ki, hogy a videojátékok művészeti formának tekinthetőek-e, vagy sem. Ez a kérdés akkor dőlt el véglegesen, amikor a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjazásán belül külön kategóriát hoztak létre. A BAFTA Games Awards keretein belül minden évben a legjobb videojáték kaphatja meg az elismerést. 

A videojáték-ipar hosszú ideig három nagy központ, Észak-Amerika, Nyugat-Európa és Japán köré összpontosult. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Japán kiadói voltak a legnagyobbak és a legerőteljesebbek, akik támadhatatlannak tűntek ebben a virágzó iparágban.

Az utóbbi években azonban ez megváltozott. A feltörekvő Európából érkező fejlesztők megrohamozták a piacot, létrehozva a világ leginnovatívabb és legkelendőbb játékait. Ennek okán növekednek az exportbevételek, megváltoztatva egy egész régió kulturális elismertségét.

Dr. Jennifer Johns, a Bristoli Egyetem oktatója és a gazdaságföldrajzi szakértője szerint

a közép-kelet-európai régió végre képes volt kamatoztatni kiemelkedő matematikai és mérnöki szakértelmét,

magasan képzett szakembereket kínálva a játékipar számára. Lengyelország pedig különösen sokat fejlődött a tengerentúli fejlesztőkkel való kapcsolatait felhasználva, mely által kiemelt pozícióhoz jutott a játékiparban.

Mi a lengyelek igazi titka? 

Olyan fontos a játékipar Lengyelország számára, hogy 2019-ben a Varsói Értéktőzsde (WSE) létrehozta a WIG Games Indexet, amely a tőzsde technológiai vállalatok vonzására irányuló stratégiájának része. 

John Lawrence, a J.A. Lawrence Wealth Management vezető befektetési igazgatója úgy véli, maga a játékgyártás egy globális hobbi, amelyet az egész világon jegyeznek. Pont ezért fontos, hogy a lengyel játékgyártó vállaltok jelen vannak a tőzsdén, ami még vonzóbbá teszi a lengyel gazdaságot a nemzetközi befektetők számára. 

2020 végére a WSE-n jegyzett játékokkal foglalkozó társaságok száma 54-re emelkedett, ami a világon a legmagasabb, megelőzve az eddigi vezetőt, a tokiói tőzsdét.

Videojátékok, melyek a valóságot veszik alapul 

A lengyelek talán azért is kiemelkedőek a piacon, mert olyan játékokat fejlesztenek, amelyek valós eseményekből merítenek ihletet. Jó példa a 11 Bit Studios által kiadott, Szarajevó ostromát felhasználó This War of Mine stratégiai játék, ami elismerést vívott ki magának a háborúellenes művészet területén, sőt mi több, olyan fontos, hogy ma már tanítják a lengyel iskolák irodalomóráin is. 

A játékok alkalmasak lehetnek a kultúra közvetítésére is 

A 11 Bit Studios sikere nem csak anyagilag jövedelmező, de irányt is mutat, mivel a játékok ma már a szórakoztatás egyik fő formájának számítanak és tényleges művészi értékekkel rendelkeznek. A jól megkomponált játékok által az országok esélyt kapnak, hogy mélyebben bemutathassák kultúrájukat az egész világ számára. 

Konrad Adamczewski, a stúdió PR vezetője úgy véli, hogy ez többről szól, mint a gazdaság, kulturális örökségként azonosítja a játékot, még akkor is, ha a történet máshol játszódik.

Lengyelország pedig büszke a hazai játékokra, és úgy gondolják, hogy sokkal többet nyújtanak, mint egyszerű szórakozás. 

A fejlődés következő szakasza

A lengyel piacon jelenleg rengeteg aktív fejlesztő cég tevékenykedik (több mint 400), és az ország lakosságának csaknem fele rendszeresen játszik is, az iparág előtt azonban még hosszú út áll. 

Lengyelország néhány évvel ezelőtt még a kiszervezett szoftverfejlesztések hazája volt, azóta azonban megtalálta saját hangját és a lengyel játékkészítők erőre kapva kreatív és kulturális értékkel bíró videojátékokat alkotnak. 

De vajon mit jelentenek ezek a sikerek az ország számára? Lehetséges, hogy Lengyelországot úgy fogják azonosítani, mint a legjobb videojátékok hazája? Számos szakértő gondolja úgy, hogy erre reális esély van. 

A kormány is látja az játékiparban rejlő lehetőségeket

Globálisan a Lengyelországban gyártott játékok több, mint 90 százalékát az országon kívül játsszák.

A lengyel kormány felfigyelt a lehetőségre, amit a videojáték-fejlesztéssel lehet elérni a nemzetközi piacon, ezért nagyjából 66,7 millió euróval – uniós finanszírozási program révén – támogatta a szektort.

Azt már tényként kezelhetjük, hogy a lengyel videojáték-ipar igazán fontos szerepet tölt be az ország gazdasági életében. Most már csak rajtuk múlik, hogy ezt az elismerést és piaci sikert valódi nemzeti márkává alakítsák át, amely a fejlődés következő szakaszát jelentené, és általa Lengyelország a magas színvonalú digitális szórakozás szinonimájává válhatna.

A cikk szerzője: Fülöp Réka 
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szeredai
2022. október 25. 23:40
A leghíresebb lengyel rendező lengyel! Aztamindenét!
night watch
2021. március 09. 00:05
A mainstream nyugati videojátékok a hollywoodi kulturális hegemónia "értékeit" terjesztik. Tanulságos anak az ideológiának az elemzése, amit közvetítenek. Rendkívül hatékony indoktrinációs eszközök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!