Meglepő bejelentést tett Putyin

2024. május 12. 22:24

Cserét javasolt a védelmi minisztérium élén az orosz elnök.

2024. május 12. 22:24

Nyitókép: AFP

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök – közölte vasárnap az orosz parlament felsőháza.

A moszkvai védelmi tárcát eddig irányító Szergej Sojgu az orosz biztonsági tanács titkári posztjára kerülhet. Nyikolaj Patrusev, aki a tisztséget eddig betöltötte, a jövőben új megbízatást fog kapni Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint.

Peszkov újságíróknak vasárnap kijelentette, hogy Putyin azért javasolta egy civil jelölését a védelmi miniszteri posztra, mert 

ma a harctéren az győz, aki nyitottabb az innovációra, aki nyitottabb ezek lehető leggyorsabb alkalmazására”.

„A védelmi minisztériumnak abszolút nyitottnak kell lennie az innovációra, minden élenjáró gondolat bevezetésére, a gazdasági versenyképesség feltételeinek megteremtésére. Valószínűleg ezért döntött az elnök Andrej Removics Belouszov kinevezése mellett” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

 

„A biztonsági blokk gazdaságát integrálni kell az ország gazdaságába”

A szóvivő rámutatott, hogy a védelmi tárca várományosa korábban sikerrel vezette az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumot és volt az elnök gazdasági tanácsadója is. Peszkov azt mondta, Belouszov kinevezése a védelmi minisztérium élére azzal függ össze, hogy „a biztonsági blokk gazdaságát integrálni kell az ország gazdaságába”. Hozzátette, hogy a katonai tárca költségvetése megközelíti a nyolcvanas évek szintjét, ami "nem kritikus, de (...) rendkívül fontos".

Peszkov kijelentette, hogy 

Valerij Geraszimov vezérkari főnök megtartja posztját

 és úgy fogalmazott, hogy Belouszov kinevezése „semmiképpen sem változtatja meg a jelenlegi koordinátarendszert a katonai komponensben”. Sojgu a biztonsági tanács titkáraként felügyelni fogja a külfölddel folytatott hadiipari együttműködést koordináló szolgálatot (FSzVTSz), amely védelmi tárcától átkerült az elnöki hivatal alá. A szóvivő szerint emellett a volt védelmi miniszter "az elnök helyettese" lehet a hadiipari bizottságban.

Lavrov a helyén marad

A külügyminisztérium élére Putyin ismét Szergej Lavrovot, a belügyminisztériuméra Vlagyimir Kolokolcevet, az igazságügyi tárcáéra pedig Konsztantyin Csujcsenkót jelölte.

Megtarthatja tisztségét Szergej Nariskin, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR), Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), Dmitrij Kocsnyev, a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) és Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda, Alekszandr Linyec, az Elnöki Különleges Programok Főigazgatóságának vezetője.

Putyin Borisz Kovalcsuk kinevezését javasolta a Számviteli Kamara élére. A pozíció 2022 novemberében, Alekszej Kudrin távozásával megüresedett.

A jelölteleket kedden fogja meghallgatni a felsőház.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 442 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. május 13. 00:14
Na ez a hátránya annak, ha egy ország nem EU tag. Nem tudja a feleslegessé vált politikusait Brüsszelbe küldeni.
Arisztokrata
2024. május 12. 23:34
A 25+ kommentből 2 látszik. A Mandiner kivégezte a kommentszekciót, pedig ez növelte meg a látogatottságot. Helyette hülyönc huszonévesek szerkesztenek. Viszlát.
koronaszepe
2024. május 12. 23:12
Valamelyik nap még ott elvtársazták egymást a Vörös téren a sok sarló kalapácsos vörös zászló alatt...
Obsitos Technikus
2024. május 12. 22:51
Sojgu elfáradt. Már a tavalyi parádén is látszott, idén pedig egyértelmű volt a kézfogásból, hogy menesztik. Ugyanakkor "fölfelé bukott", a Biztonsági Tanács csak látszólag egy kádertemető, ahonnan Medvegyev fenyegeti a nyugati hatalmakat, éles helyzetben, az elnök halála esetén., háborúban ők veszik át az irányítást. Sojgu építőmérnök, és nem jeleskedett a hadsereg gazdasági gondjainak a megoldásában, Belouszov pedig közgazdász, és a legjobbak közül való. Végeredményképpen én úgy látom, a személycserékkel felkészültek egy nyílt háborúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!