Lépnek a közösségi portálok: megjelölik a mesterséges intelligencia által előállított tartalmakat

2024. április 05. 22:00

Az Instagram és a Facebook anyacége májustól megjelöli a közösségi portálokon a mesterséges intelligencia (MI) által előállított hangokat, képeket és videókat - derült ki egy pénteken közzétett blogból.

2024. április 05. 22:00
null

Nyitókép: MI generált fotó Trump letartóztatásáról

 

„2024 májusától elkezdjük az MI által generált tartalmak címkézését” – közölte Monika Bickert, a Facebook, az Instagram és a Threads anyavállalatának tartalmakkal kapcsolatos politikáért felelős alelnöke. Az alelnök szerint a „Made with AI” (készült mesterséges intelligenciával) felirat jóval több videó-, audió- és képtartalomnál lesz látható, mint korábban.   

Ezeket a tartalmakat akkor címkézik, ha a portál az ipari szabványoknak megfelelő, MI-re utaló jeleket észlel a képeken,

 illetve ha a felhasználó maga közli, hogy MI által generált tartalmakat oszt meg – hangsúlyozta Monika Bickert.  

A kaliforniai vállalat bejelentette azt is, hogy az ellenőrző tanácsával folytatott konzultáció után módosítja az MI által megváltoztatott tartalmak kezelését, mivel úgy látja, hogy „az átláthatóság és a szélesebb kontextus a legjobb mód a manipulált tartalmak kezelésére”. 

Ezzel szeretné elkerülni a szólásszabadság fölösleges korlátozását. Véleménye szerint célszerűbb a tartalmak címkézése és szélesebb kontextusba helyezése, mint az eddig alkalmazott törlés.   

A Meta hozzátette, hogy a jövőben is töröl a portáljairól minden olyan tartalmat – legyen az ember vagy mesterséges intelligencia által előállított -, amely sérti a választási folyamatba való beleavatkozásra, a megfélemlítésre, a zaklatásra, az erőszakra, illetve a cég közösségi normáiban szereplő más területekre vonatkozó szabályokat.   

A Meta a hálózatban „mintegy száz független tényellenőrt” alkalmaz, hogy feltárják a mesterséges intelligencia által előállított „valós vagy hamis” tartalmakat.  

A Facebook anyavállalata februárban jelentette be, hogy a dezinformáció elleni harc jegyében címkézni kíván minden, MI által előállított képet. Más információtechnológiai óriáscégek, mint a Microsoft, a Google vagy az OpenAI is tettek hasonló vállalásokat.   

A betanított adatok alapján szövegek, képek és különböző tartalmak létrehozására alkalmas generatív MI elterjedése kapcsán aggodalmak merültek fel, nehogy ezeket politikai káosz keltésére – dezinformáció vagy félretájékoztatás révén – használják fel, különös tekintettel az idén tartandó fontos választások közeledtére, egyebek mellett az Egyesült Államokban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
c-critical
2024. április 06. 17:03
A mai MI képeket, videókat azért kis odafigyeléssel szabad szemmel is simán ki lehet szúrni, ahogy a cikk képén is látható. A háttérben az arcok, testrészek, tárgyak mindíg el vannak deformálódva az ilyen fotókon. Nem mondnom, hogy mondjuk 5 év mulva már nem lesz annyira fejlett a technológia, hogy ezt ne lehessen észrevenni, de manapság azért mg nem tartunk ott.
atti64
2024. április 06. 12:26
A MESTERSÉGES INTELINGENCIA FOGJA HOZNI A VILÁG VÉGÉT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Atti bá
2024. április 06. 12:01
Mandi, cikknek mi köze a képhez? Jó irányba haladtok. Gratula.
Beszélgető
2024. április 06. 09:38
Pár évtized még attól rettegtünk, hogy atomháborút zúdít ránk az MI. Lám, a szép új világ másként jön el. Egyszerűbben. Egy vicc szerint: Ne kívánd a főnököd halálát, érd el, hogy maga kívánja! Nos az MI is így végez velünk... egymásnak uszít, harcot gerjeszt. Ami marad utánunk, azt meg szépen bekebelezi. Nem atomszennyezett roncsot, hanem újra építhető világot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!