Az Economist úgy döntött: sokat javult a magyar demokrácia tavaly óta

2024. február 21. 13:40

Az Economist Intelligence Unit demokrácia-világranglistáján Magyarország hat helyet lépett előre tavaly óta.

2024. február 21. 13:40

Évente teszi közzé demokráciaindexét a The Economist brit gazdasági lap mellett működő Economist Intelligence Unit. Az idei elemzés 85 oldalon mutatja be, értékelésük szerint hogyan állnak a világ demokráciái jelenleg.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy egyre inkább a konfliktusok befolyásolják a világ eseményeit a 21. század első negyedének vége felé tartva. Az ukrajnai, a gázai, a kaukázusi háborúk, az afrikai és közel-keleti konfliktusok meghatározzák a világ demokráciának összképét.

A skála 0-tól 10-ig osztályozza az országokat, mely során figyelembe veszik a választási rendszereket és a pluralizmust, a kormányzati rendszereket, a politikai részvételt, az állampolgári szabadságjogokat és a politikai kultúrát.

Ezt is ajánljuk a témában

Az első, 2006-os jelentés idején 5,5 volt a demokráciák globális átlagindexe, most viszont 5,23-on áll a mutató, tehát ennyit gyengült az évek alatt a demokráciák állapota. A

Az elemzés 24 országot sorol a teljes demokráciák, és 50 országot a hiányos demokráciák közé.

A hibrid rendszerek között 34, az autoriter rendszerek között 59 államot sorolnak fel.

Magyarország a hiányos demokráciák közé tartozik a felmérés készítői szerint, hazánknak 6,72 pontot adtak. Ez összesítve az 50. helyhez elég a világ országainak rangsorában, ám hat helyezéssel jobb eredményt mutat, mint a 2022-es adat. A Magyarországnak adott pontszám is magasabb, mint amit hazánk az elmúlt években a brit kutatóktól kapott.

Hazánk ezzel jobban áll a listán, mint a szintén EU-tag Románia, Bulgária és Horvátország. 

Előttünk közvetlenül Suriname, Panama és Dél-Afrika, mögöttünk Brazília, Montenegró és a Fülöp-szigetek állnak a listán – a britek értékelése szerint.

A ranglista élén a következő országok állnak: Norvégia, Új-Zéland, Izland, Svédország, Finnország, Dánia, valamint Írország, Svájc, Hollandia és Tajvan.

Az Egyesült Államok a 29., Oroszország a 144., Kína pedig a 156. a ranglistán.

A rangsor végén pedig a legelnyomóbb országok állnak: Szíria, Közép-afrikai Köztársaság, Észak-Korea, Mianmar (Burma) és végül az ismét tálib uralom alatt álló Afganisztán.

Fotó: Getty Images 

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2024. február 28. 22:43
(Folytatás) Magyarországon pedig, ahol a végeredményben a világon talán legszabadabb a beszéd, tehát szólásszabadság van, ez nem áll fenn. Hiába szabad a szélsőségesen libernyák sajtó is, és nincsenek politikai foglyok börtönben - a kormány biztosan nem demokrácia érdekében biztosítja mindezt! Hanem miért ? Hát azért, hogy elkábítsa a világot! Mondom én, ha az ember jól elgondolkodik, akkor csakis ez lehet a konklúzió: mivel nem neo- marxista a kormányzat, akkor egyszerűen NEM LEHET valódi demokrácia, még ha fejre áll, akkor sem... Ha valaki esetleg valami más konklúzióra jut, akkor szólhat!
figyelő4322
2024. február 28. 22:38
Panama és Dél-Afrika is megelőzi Magyarországot... Ezen persze röhögni kellene, de... Nem annyira röhejes, hanem inkább eláll az ember lélegzete ilyen határtalan ostobaságtól. Persze, ha elgondolkodunk rajta, valamilyen szinten érthetővé válik. Ugyanis Dél- Afrika néger kormánya demokratikusan üldözi, fosztja ki az országot alapító FEHÉR bőrű lakosságot - ugye? És ezt az Economist, mélyállam egyik szócsöve nagyra értékeli! Gondolom, eddig érthető... (Folyt. köv.)
jooeee
2024. február 21. 20:26
Idióta egy csapat.
Zsolt75
2024. február 21. 18:51
Komoly kutatói munka állhat mögötte, ha 2006-ban jobbat "mértek"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!