Belebukott a nácibotrányba a kanadai házelnök – nem bizonyult jó ötletnek az egykori SS-katona ünneplése

2023. szeptember 26. 20:41

Az eset óriási felháborodást váltott ki.

2023. szeptember 26. 20:41

Lemondott Anthony Rota, a kanadai alsóház elnöke – számolt be róla a BBC. Ahogy korábban mi is írtunk róla, Rota a kanadai parlament előtt „ukrán hősként” mutatta be a 98 éves Jaroszlav Hunkát. Csakhogy veterán a második világháborúban az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályának tagjaként szolgált a Simon Wiesenthal Központ szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

Hunka kitüntetése komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, bocsánatkérést és magyarázatot követelt az esettel kapcsolatban Kanadától többek között Lengyelország, Fehéroroszország, valamint Oroszország is. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kötter Tamás

Facebook

Idézőjel

A kanadai parlament vastapssal köszöntötte a korábbi SS-tisztet.

Rota később közleményben vállalta a felelősséget a mulasztásnak minősített esetért, amelyet, mint fogalmazott, „megbánt”.

***

Nyitókép: Olsi Shehu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottoka-0
2023. szeptember 27. 11:28
és Z ebbe sem bukott bele, a bukás szélén?
Gonella
2023. szeptember 27. 10:41
a náci bűnök nem kötelezően üldözendők? a bűnösöket nem kötelezően felelősségre szokták vonni? jaroszlav hunka. felelt vmikor a tetteiért? elenszkij államában, aki köztudottan zsidó származású, hogy lehet hunka nemzeti hős? ja, ő csak lengyeleket ölt? mi folyik itt?
Európai téridő
2023. szeptember 27. 06:58
"Tudod, ez a játék most már közveszélyes ha így megy tovább Valahol már érdem lesz a lelkes ostobaság Tudod, ez az ország kicsit szenvedélyes s az élet nehéz Nem elég a várakozás, hogy gyõz a józan ész" (Bródy János: Közveszélyes játék)
Mankel
2023. szeptember 27. 06:30
Lol micsoda sivalkodás... faszságot beszélt, lemondott Nálunk a helyettese(peerszee csak ő) kiárusította a végrehajtói kar. Európai parlamenti lista listavezető!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!