Ursula von der Leyen nyaral, de az EU sosem alszik

2023. augusztus 01. 14:46

Ügyeletes biztosok tartják a frontot, amíg az eurokraták üdülnek – írja a Politico.

2023. augusztus 01. 14:46
VON DER LEYEN, Ursula

Hivatalosan is augusztus van, ami azt jelenti, hogy az utolsó eurokraták is elutaznak kedvenc nyári üdülőhelyükre, és Brüsszel nagy része „nem dolgozik” – írja a Politico. Néhány biztosnak azonban az a „megtiszteltetés” jutott, hogy a nyáron is szolgálatban marad, és vészhelyzet esetén ügyeletes személyként jár el. 

A korábbi bizottsági vezető, Jean-Claude Juncker 2017-ben vezette be a rendszert, hogy megmutassa, az EU sosem alszik, utódja, Ursula von der Leyen pedig folytatta. A beosztást minden ötéves bizottsági ciklus kezdetén állítják össze, és az összes szünidőre kiterjed, minden egyes biztos 13 napig tartja a frontot. Von der Leyen és Josep Borrell, az EU vezető diplomatája mentesül ez alól.

Az ügyeletes biztosok hivatalos munkaköri leírása leginkább a „kijelölt túlélőként” írható le. 

A kijelölt biztos lesz a felelős, ha váratlan válsághelyzet alakul ki, és fenntartja „a Bizottság alapvető feladatainak folyamatosságát” 

– mondta a Bizottság szóvivője, hozzátéve, hogy ezek közé tartozik a „koordináció, a döntéshozatali folyamatok és a kommunikáció”.

A gyakorlatban azonban augusztusban nem sok döntéshozatal zajlik Brüsszelben. 

„A Berlaymontban ülnek és az ablakukból nézik az esőt” 

– mondta egy bizottsági tisztviselő, akinek névtelenséget biztosítottak, hogy belső ügyekről beszélhessen.

Nyári beosztás

Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi biztos tartja kezében ezen a héten a Berlaymont kulcsait, Janusz Wojciechowski mezőgazdasági főnök után, aki a múlt héten volt szolgálatban.

Stella Kyriakides egészségügyi biztos augusztus 5-11. között kénytelen lesz elszakadni a ciprusi strandoktól, majd Ylva Johansson belügyi főnök veszi át a gyeplőt augusztus 12-18. között, végül pedig Helena Dalli egyenlőségi biztos augusztus 19-27. között.

Annak ellenére, hogy Brüsszel mindent megtesz a nyári szabadságok szentségének megőrzése érdekében, a külvilág néha mégis bekopogtat. Wojciechowski, Dalli és Johansson 2021 nyarán volt szolgálatban, amikor a fehéroroszországi migrációs vészhelyzet és az afganisztáni tálib hatalomátvétel mozgásba hozta az uniós fővárosokat.

Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. augusztus 01. 21:00
Amit a család a Pfeizertől bezsebelt, abból nyaralhat a család valamennyi tagja, még az is, aki majd 20 év múlva születik meg.
Lombi
2023. augusztus 01. 16:18
Akkor most ki sms-zik helyette?
Lombi
2023. augusztus 01. 16:17
Leyen az ügyeletes hülye. Most helyettesítik?
KBA98
2023. augusztus 01. 15:59
Örök álmot kéne aludnia! Mindenki jobban járna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!