Nagyító alá kerül David Cameron lobbitevékenysége

2021. április 13. 11:37

Boris Johnson független vizsgálóbizottság felállításával próbálja ellensúlyozni a volt kormányfő körül kialakult botrányt.

2021. április 13. 11:37
null

A Boris Johnson vezette brit kormány független vizsgálatot indított David Cameronnal szemben, miután felmerült annak a gyanúja, hogy a korábbi miniszterelnök lobbitevékenysége törvényt sértett. Cameron a Brexit-népszavazást követően csatlakozott a Greensill Capital nevű lobbivállalathoz, amely időközben egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe került. A gyanú szerint Cameron a kapcsolati tökéjét felhasználva megpróbált állami támogatást kiharcolni a vállalat számára.

Miniszterelnökből pénzügyi szakember

A Greensill Capitalt egy ausztrál üzletember, Lex Greensill alapította 2011-ben. Az ellátási láncok versenyképességével és finanszírozásával foglalkozó cég dinamikusan növekedett, melynek köszönhetően német leányvállalata, a Greensill Bank a banki szolgáltatások irányába terjeszkedett. A pénzügyi szakember 2011-ben David Cameron miniszterelnök tanácsadója lett, a közös munkát azonban végül a Brexit-népszavazás rövidre zárta.

Ezt követően fordult a kocka, hiszen az egykori tanácsadó 2018-ban alkalmazta főnökét, David Cameront,

aki nem fizetést, hanem részvényeket kapott a munkáért cserébe. A cég anyagi helyzete azonban folyamatosan romlott, ami többek között annak is köszönhető, hogy a német leányvállalat pénzügyi gyakorlatai miatt nyomozást indított a német bankfelügyelet. 

Feltételezések szerint ekkor került képbe David Cameron, aki

több vezető tisztségviselőt is megkeresett, hogy segítsék a Greensill Capital ügyét.

Informális utón tárgyalt többek között Rishi Sunak pénzügyminiszterrel és Matt Hancock egészségügyi miniszterrel, miniszterelnöki tanácsadókkal folytatott megbeszéléseket és a brit közigazgatás több felsővezetőjét is megkereste. A Greensill Capital el szerette volna érni, hogy a koronavírus-járvány idején bevezetett kedvezményes kölcsönök felhasználásával, vagyis állami segítség révén mentsék ki a csőd közelébe került céget.   

A precedens nélküli vizsgálat szigorításokat hozhat

azonban állítása szerint minden etikai és kormányzati szabályzatot betartott. Az egykori kormányfő kész minden információt megosztani a vizsgálat során, hogy bebizonyítsa, nem történt visszaélés. A vizsgálóbizottságot Nigel Boardman, ismert vállalati jogász vezeti, a várakozások szerint a vizsgálat eredménye a kormányzati lobbitevékenységet szigorúbb keretek közé szoríthatja. 

A botrány komoly táptalajnak számít az ellenzéki Munkáspárt számára, akik folyamatosan támadják David Cameront és a Konzervatív Párt által vezetett kormányt. A kormányfő által kezdeményezett vizsgálat Cameron 2018 utáni lobbitevékenységét tárja fel, az ellenzék azonban kiterjedt, az elmúlt évtized jobboldali kormányzati döntéseit is vizsgálná, hogy feltárják az esetleges további visszaéléseket is. 

A konzervatív vezetés ugyanakkor helyesen felismerte, hogy a botrányt csak egy általuk kezdeményezett független vizsgálattal lehet csillapítani,

ezzel ugyanis elejét tudják venni azoknak a rágalmaknak, melyek a jelenlegi vezetést érik. Johnson szóvivője szerint a kormányzati szereplők és a versenyszféra érdekinek esetleges összefonódásának felderítésével, a hatályos szabályok szigorításával átláthatóbbá válik a kormány munkája, ami elősegíti a közbizalom javulását.  

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. április 15. 21:14
Az ilyen hírek (valszeg ellentétben az itteni szándékkal), mindig a jól müködö demokráciát jellemzik. Különösen, ha azok akiket szemügyre vesznek, nem csak az egyik oldalról valók...
Mich
2021. április 13. 17:54
Szegény balfácán..., jól elqúrta...
fatman
2021. április 13. 17:54
megérdemli... David Cameron, a valaha volt leghülyébb miniszterelnök...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!