Megerősítették eutanáziaellenes álláspontjukat a német püspökök

2014. szeptember 30. 10:27

A Német Katolikus Püspöki Konferencia őszi ülésén megerősítette az eutanáziával kapcsolatos állásfoglalását, miszerint az öngyilkossághoz nyújtott segítség minden formája tilos.

2014. szeptember 30. 10:27

A Német Katolikus Püspöki Konferencia őszi ülésén megerősítette az eutanáziával kapcsolatos állásfoglalását, miszerint az öngyilkossághoz nyújtott segítség minden formája tilos.

„Különös ellentmondás számomra, hogy éppen akkor foglalkozunk legtöbbet az eutanázia témájával, amikor a gyógyászatban minden eddiginél több lehetőség adott számunkra” – fogalmazott Karl Lehmann bíboros, a testület elnöke szeptember 25-én a kölni Domradiónak adott nyilatkozatában.

„A kereszténység természetesen kiáll amellett, hogy az embernek önrendelkezési joga van, ez azonban nem vonatkozhat az ember saját életére, létezésére” – hangsúlyozták ülésük alkalmával a német püspökök.

„A keresztények azon a véleményen vannak, hogy minden ember életét védeni kell, különösen is a halál közelében. Az ember méltósága ugyanis abból származik, hogy Isten igent mond rá. Isten szeretetének és támogatásának tudatában az ember még a szenvedésben is képes igent mondani életére, és kész halálát Isten kezéből elfogadni” – mutatott rá Lehmann bíboros.

Az aktív eutanáziáról és az asszisztált öngyilkosságról folytatott politikai vitában az egyháznak is állást kell foglalnia. Ebben a vitában fontos szem előtt tartani, hogy a témakör alapvető kérdése így hangzik: Lehetséges-e egyáltalán az embert egy abszolút autonómia modellje szerint értelmezni, azaz kiindulhatunk-e a mai világ azon radikális követeléséből, hogy az ember önrendelkezési jogát saját életére is kiterjedő jogként kell értelmezni?

Lehmann bíboros kiemelte: „Az évszázadok során a kereszténységben jelentős kultúrája fejlődött ki halálnak, ami talán nem illik közvetlenül a modern világba, de alapvető erejét nem tekinthetjük meghaladottnak. Ebből kifolyólag ma a haldoklók gondozásának terén két dologra fektetünk nagy hangsúlyt: a hospice-ok és a palliatív ellátás támogatására.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!