Georg Gänswein érsek elmarasztalja az európai politikusokat

2014. május 21. 13:12

A kuriális érsek szerint az európai politikusok nem lépnek fel kellőképpen a keresztényeket ért hátrányos megkülönböztetés ellen, és túl keveset tesznek a keresztény értékeket és szimbólumokat célzó támadások ellen.

2014. május 21. 13:12

A Pápai Ház prefektusa, Georg Gänswein érsek május 18-án, a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszervezet éves zarándoklata alkalmával nyilatkozott e kérdésről Einsiedelnben. Kifejtette: úgy véli, hogy az antiszemita és iszlamofób cselekedeteket és kijelentéseket a média és a politikai felelősök joggal elítélik, ám Európának éberebbnek kell lennie a keresztények ellen irányuló vallási intoleranciát és megkülönböztetést illetően.

Az Európai Unió területén militáns szekularizmus érvényesül – fogalmazott a az 57 éves vatikáni érsek, hozzátéve: vannak körök, amelyek szájkosárral igyekeznek elhallgattatni a keresztényeket, és a vallást peremre akarják szorítani. Szerinte a családokat, a társadalom alapját is mind több támadás éri, amely különös aggodalommal tölti el az egyházat. A Pápai Ház prefektusa véleménye szerint Európa nem maradhat fenn, ha megfosztják keresztény gyökereitől.
 
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vértes László
2014. május 29. 21:23
"a Skandináv országokban az evangélikus /lutheránus/ vallás állami vallás és az egyház meghatározott állami feladatok elvégzésére kijelöltetett. Ez a nevezett országokban nem vált ki /mű/felháborodást" Lényegében egyetértek. Műfelháborodás mindenhol van, de a kutya ugat, a karaván meg halad. Az érseknek igaza van, én keményebben fogalmaznék, de nem vagyok hivatalban, így nem kell tekintettel lennem azok érzékenységére, akik karddal támadnak a számomra fontos értékekre. A szovjet agymosás áldozatai nálunk még azt hiszik, a demokrácia bárhol megterem, pl. visszamész az ókorba, elmondod az asszíroknak, hogyan kell ezt csinálni, és egyből átalakulnak demokratákká, mert a lelkük mélyén mind azok. :) Ezzel szemben egyetlen mai iszlám országban sem sikerült demokratizálódást elérni, mert a demokrácia a zsidó Messiás tanításából következik, semmi másból.
Öreg
2014. május 23. 21:26
Ennek ellenére a Skandináv országokban az evangélikus /lutheránus/ vallás állami vallás és az egyház meghatározott állami feladatok elvégzésére kijelöltetett. Ez a nevezett országokban nem vált ki /mű/felháborodást. Az állam és az egyház ilyen szoros kapcsolatának inkább az a /magamfajta nyakas kálvinista részéről elfogadhatatlan/ velejárója, hogy egyes kérdésekben engednek a Biblia szigorú meghatározásaiból./Pl. homoszexualitást övező jogii kérdések!/
Öreg
2014. május 23. 21:24
Az Érsek Úr véleménye a valós helyzetről szól, de szembe megy a világ liberális megmondó értelmiségének -és az általuk kézben tartott politikusoknak a véleményével. Megállapítása még nagy vihart fog kavarni. Megjegyzem: akinek van szeme, láthatja, hogy ez a vatikáni vélemény megegyezik a jelenlegi magyar kormány véleményével, a magyar miniszterelnök ugyanezt már az Unióban is hangoztatta!
acido domingo
2014. május 23. 21:24
'relatív értéksemleges alatt azt értettem, hogy az általános értéksemlegesség mellett a legalapvetőbbnek ítélt értékek, pl. az emberi élet, méltóság, akaratszabadság védettek.' Csak konvertáltad a problémát. Ki dönti el, hogy mi számít alapvető értéknek? Ráadásul egyik alapvető érték sincs kőbe vésve. Mi is elég sokat vitatkoztunk például arról, hogy a magzat élete milyen védelmet érdemel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!