A talpukra tapadt a forgács

2022. június 24. 13:07

Nyolc nemzedék a cirkusz világában: ritka az a família, amelynél egy különleges szakma mellett ilyen hosszan elköteleződnek a generációk. Idősebb és ifjabb Richter Józseffel beszélgettünk a családi cirkusz hagyományairól.

2022. június 24. 13:07
null

Farkas Anita írása a Mandiner Útravalóban

A Richter famíliában már a nyolcadik cirkuszos nemzedék aktív: a berlini Brandenburgi kapunál felállított Richter-féle cirkuszról szóló első feljegyzések 1821-ből valók. Az azóta eltelt két évszázadban a Richterek az európai, sőt azon túli cirkuszi világ megkerülhetetlen tényezői lettek, köszönhetően a szövevényes rokoni viszonyoknak is. A cirkuszos családok tagjai gyakran egymással házasodnak, gyermekeik pedig a karavánnal együtt vándorolva szinte az anyatejjel szívják magukba a mesterséget.

Ifjabb Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója a szafaripark zsiráfjával <br> FOTÓ: MTI / UJVÁRI SÁNDOR
Ifjabb Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója a szafaripark zsiráfjával
FOTÓ: MTI / UJVÁRI SÁNDOR

Így történt ez az eddigi egyetlen Kossuth-díjas magyar artistaművész Richter Józseffel is, aki 1951-ben stílusosan egy keszthelyi lakókocsiban jött világra. Artista szülei már kiskorában elkezdték felkészíteni a pályára, hat-hét évesen édes­apjával közös kézegyensúlyozó számuk volt, később édesanyjával is fellépett. A család annak ellenére kitartott, hogy a 20. századi magyar történelem sajátos kacskaringói őket sem kímélték: az 1950-es államosításkor Richter nagypapa cirkuszát elvették, magáncirkuszok nem utazhattak, sőt nem is létezhettek többé. A sokéves vándorlás során kifejlődött túlélőösztönt és találékonyságot jól mutatja, hogy még ekkor is sikerült az államhatalmat kicselezni: Richter József szülei, illetve édesapja öccse, Aladár – miközben a Fővárosi Nagycirkuszban dolgoztak egy levegőszámmal – kis falvak és városok kultúrházaiban tartottak magánelőadásokat. Néhány év múlva, amikor enyhült a helyzet, saját kezűleg, Singer varrógéppel a Balaton partján varrtak egy cirkuszi sátrat, és ismét útnak indultak az országban. Az első fellépés előtt egy szélroham ledöntötte az egészet, de a közönség megértésének hála – senki nem váltotta vissza a jegyét – másnap az újra felállított sátorban gond nélkül lement a műsor.

„Hiába az ezt követő szép sikerek, a magán­vállalkozásunkat 1965-ben megint be akarták tiltani. Így édesapám leszerződött az állami cirkuszhoz, ahova vittük a saját produkcióinkat, a kézegyensúlyozó és elefántszámainkat, púpos tevéinket és futballozó kutyáinkat – mesél az emlékekről Richter József. – Az első külföldi fellépésemkor tizennégy éves voltam. Már a Magyar Cirkusz és Varieté hivatásos artistájaként utaztam Jugoszláviába, ám előtte márciusban le kellett tennem a nyolcadikos záróvizsgámat, különben nem engedtek volna ki: alig értem oda a felpakolt vonatszerelvényekhez, ahol mindenki csak rám várt. Később a nővérem férjhez ment a kiváló lovas akrobata Tabak Bélához, és miután ő bekerült a családba, mi is vettünk lovakat, és kifejlesztettük a saját lovas produkciónkat.” Onnantól már két nagy attrakciójuk volt, a három elefánttal bemutatott, azóta is leutánozhatatlan akrobatikus szám és a világszinten is egyedi lovasakrobata-zsoké szám. Elefántos műsorukat sok éven át, 1965 és 1973 közt csiszolgatták: „Először kézegyensúlyozó számot csináltam az állaton, majd amikor lett még egy elefántunk, ugródeszkáról kombinált szaltókat ugrottam a hátukra.”

Ifjabb Richter József lovas produkciója a Magyar Nemzeti Cirkusz turnényitó előadásán Balatonlellén <br> FOTÓ: MTI / VASVÁRI TAMÁS
Ifjabb Richter József lovas produkciója a Magyar Nemzeti Cirkusz turnényitó előadásán Balatonlellén
FOTÓ: MTI / VASVÁRI TAMÁS

Richter József 1972-ben vette feleségül a hasonlóan régi és nagy hírű német cirkusz, a Renz igazgatójának a lányát, Karolát: a sors pikantériája, hogy amikor 1821-ben a Richter cirkusz leégett – erről ad hírt a korai feljegyzés –, a helyét éppen Renzék foglalták el. A házassággal viszont egy új, immáron közös fejezet kezdődött a két dinasztia életében, amit számtalan világsiker, így mások mellett a Monte-carlói nemzetközi cirkuszfesztiválon elnyert Ezüstbohóc díj is követett. Két fiuk született, ifjabb Richter József és Richter Fló­rián, akiket a felmenőikhez hasonlóan ugyancsak végzetszerűen beszippantott a cirkusz semmihez nem hasonlító, izgalmas világa.

Richter Józsefet Jászai Mari-díjjal, Magyar Köztársasági Arany Érdemrendkereszttel és Kossuth-díjjal is kitüntették <br> FOTÓ: MTI / KALLOS BEA
Richter Józsefet Jászai Mari-díjjal, Magyar Köztársasági Arany Érdemrendkereszttel és Kossuth-díjjal is kitüntették
FOTÓ: MTI / KALLOS BEA
FOTÓ: MTI / EPA / AP POOL / CLAUDE PARIS
FOTÓ: MTI / EPA / AP POOL / CLAUDE PARIS

„Édesapám 1995-ben a budapesti Hősök terén tartott premierrel az évtizedek alatt a napidíjukból megspórolt pénzből indította útjára a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó sátorcirkuszát, amely az ország legnagyobb, hetvenfős társulattal bíró, ezerötszáz férőhelyes utazócirkuszaként azóta is minden évben új műsorral járja a nagyvárosokat. 2013-ban adta át nekem a stafétabotot, így huszonegy évesen a világ legfiatalabb cirkuszigazgatója lettem” – meséli ifjabb Richter József. Az ő egyéni karrierje is impozáns. Sok más elismerés mellett 2014 januárjában lovasakrobata-csoportjával elnyerte a 10. Budapesti nemzetközi cirkuszfesztivál fődíját, 2018-ban pedig feleségével, a hetedik generációs német cirkuszos Caselly család tagjaként született Merryluval Pas de deux – Balett lóháton című produkciójukért Aranybohóc díjat vehettek át Monte-Carlóban; ez a filmes világ Oscar-díjához hasonló rangú kitüntetés. Pedig nem sok híja volt, hogy ma ne Európa három legjobb cirkuszának egyikét igazgassa – a Magyar Nemzeti Cirkusz 2019-ben a finnországi Sirkus Finlandia és a svájci Zirkus Knie társaságában BigTopLabel tanúsítványt kapott az Európai Parlamentben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!