Nagy Márton: A nyugati országok gazdasági dominanciája véget érni látszik

2024. március 02. 11:18

Az Uniónak részt kell vennie az USA-Kína közötti állami támogatási versenyben a nemzetgazdasági miniszter szerint.

2024. március 02. 11:18

A törökországi Antalyában 2021-óta évente megrendezésre kerülő konferencián politikai döntéshozók, diplomaták és a tudományos világ elismert szereplői folytatnak eszmecserét a nemzetközi diplomácia, a politika és az üzleti élet aktuális kérdéseiről. A delegáció tagjaként Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a fórum Nemzetközi kereskedelem, összekapcsoltság és kölcsönös függőség című, a globális kereskedelem kihívásait körüljáró paneljén mondott beszédet, valamint ezt követően szakmai beszélgetésen is részt vett – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A tárcavezető beszédében felvázolta a globális támogatási versenyre adott Európai Uniós és nemzetközi válaszokat, valamint ismertette Magyarország önálló stratégiáját és célkitűzéseit. Kiemelte, hogy

 a nyugati országok gazdasági dominanciája véget érni látszik, mivel nem képesek olyan gyorsan alkalmazkodni az új trendekhez, mint ázsiai versenytársaik. 

Minden nemzetgazdaság igyekszik a lehető legintenzívebben előmozdítani saját iparának fejlődését az úgynevezett új iparágak terén – mint például az elektromos autók, 5G, robotika, mesterséges intelligencia, az Európai Unió azonban egyre inkább versenyhátrányba kerül.

Ezt is ajánljuk a témában

„Rossz válaszokat ad az EU a globális versenyre” 

Nagy felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU rossz válaszokat ad a kibontakozó globális támogatási versenyre, ugyanis a maastrichti fiskális kritériumokhoz való visszatérés helyett, az Amerikai Egyesült Államok és Kína példáját követve, 

a közpénzek minél nagyobb részét kellene az EU-nak a versenyképesség növelésére fordítania. 

Az Egyesült Államok és Kína a következő öt évben összességében a GDP-jük több mint 20-25 százalékát költik majd a gazdaságra, ezért az éves költségvetési hiányuk várhatóan 7-8 százalékos lesz. A tárcavezető a körülményeket értékelve kijelentette, ha az EU a gazdaság támogatása helyett, a költségvetési hiány 2-3 százalékos szinten tartásához ragaszkodik, ami a versenyképesség feladását jelenti – írták.

Magyarország hidat képez a német autógyártók és a kínai high-tech akkumulátorgyártók között

Magyarország célja, hogy a keleti és nyugati tőke és technológiák találkozási pontjává váljon. 

A kormány munkájának – többek között a keleti nyitás politikájának – köszönhetően hazánk már ma is hidat képez a német autógyártók, mint az Audi és a kínai high-tech akkumulátorgyártók, mint a CATL között. Ráadásul a kínai BYD, az unióban elsőként nálunk kezdi meg elektromos autóinak gyártását, miközben a védelmi ipari termelés is növekedésnek indul, együttműködésben a német Rheinmetallal.

Nagy Márton végül kiemelte, hogy a beérkező közvetlen külföldi tőkebefektetések hazánkban is elősegítik az új technológiák elterjedését. A digitalizáció és az olyan technológiai innovációk, mint például a mesterséges intelligencia, nemcsak felgyorsítják és biztonságosabbá teszik a kereskedelmi folyamatokat, de hozzájárulnak a gazdasági növekedés fellendítéséhez is – hangsúlyozták a kommünikében.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. március 09. 09:54
Na ugye..
lajajakab11
2024. március 02. 17:55
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA ÖRÖKLAKÁSSAL! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
Ugandai Bubu
2024. március 02. 16:26
Külföldi áramból, külföldi tőkével, külföldi munkásokkal. Ami önmagában nem is volna minden esetben akkora baj, ha nem szennyeznék szét sutyiban Magyarországot, annak amúgy sem igazán kiváló környezeti minőségét és nem érkezne az illibernyák keleti szutyok ideológia import is a gazdasági befolyás mellé.
Pelso j.
2024. március 02. 13:21
Nahát, a héten megint haldoklik a Nyugat, újra meg újra évtizede. A márton meg nem beszél(het) a hazai államháztartási és költségvetési hiányról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!