Egy nagyon fontos gazdasági mutatónk sokat javult, a javulásunk a legnagyobb az uniós tagállamok között

2024. április 21. 21:32

2010 óta sehol se javultak annyit az Unióban, mint hazánk.

2024. április 21. 21:32
Visit to the ASDEX Upgrade research facility

Nyitókép: Matthias Balk/picture alliance via Getty Images

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, „A tények feltárása” címmel tíz részes cikksorozatot indított a Hungarian Conservative, aminek az első részében a hazai infláció történetével és összefüggéseivel foglalkoztak a szerzők, a másodikban a foglalkoztatás témáját járták körbe, a harmadikban a kereseteket, a negyedikben pedig a GDP-t vették górcső alá.

Ezt is ajánljuk a témában


Az ötödik részben a szerzők a magyarországi szegénység helyzetét mutatták be. Először bemutatták azt, hogy a szegénység kérdése mindig is nagy politikai csatározások színtere volt, a különböző politikai erők más és más megoldásokat javasoltak: „a domináns baloldal a segélyezésen alapuló megoldásokat, míg a nem baloldaliak a munkán alapuló megoldásokat javasolták”.

Kifejtették, 

„az  ingyen pénz, a segély mindig vonzóbb, 

de fenntarthatatlan, és mindig kevesebb, mint amit az emberek kereshetnének, ha dolgoznának, így alacsonyabb életszínvonalat biztosít, és növeli a szegénységben élők és a szegénység kockázatának kitett emberek arányát a társadalomban”.

A szerzők – Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa, Nagy Kristóf és Varga Mátyás Zsolt – rámutattak, hogy az Eurostat legfrissebb adatai szerint (amik a 2021-es referenciaévre vonatkoznak)

Magyarországon volt a tizedik legalacsonyabb, 18,4 százalékos a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett népesség aránya.

Ehhez képest 2014-ben 30,6 százalék volt, amikor a huszonnegyedik helyen álltunk, és a 12,2 százalékpontos javulásunk a legnagyobb a tagállamok között. Rámutattak arra is, hogy a gyermekszegénység 2010 óta hazánkban csökkent a leggyorsabb ütemben az uniós országok közül. „Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyermekek soha nem önmagukban szegények, hanem az egy háztartásban élők mind szegénynek számítanak e mérőszám szerint, mivel ez egy háztartásalapú mérőszám.”

Ezeket az eredményeket a foglalkoztatás bővítésével és a reálkeresetek jelentős növelésével értük el, nem pedig a családi pótlékokkal

 – jegyezték meg.

Még a koronavírus és a háború se tett keresztbe

Arról is értekeztek a szerzők, hogy hogyan hatott a hazai szegénységi mutatókra a háború és a koronavírus. Leszögezték, hogy „még a nehéz 2022-es évben is, a magyarországi szegénységi ráta bár romlott, de még a romlással együtt se nőtt olyan magasra, mint amilyen magasan az uniós átlag van”.

„Az elmúlt évtized javulásai olyan mértékűek, hogy az utóbbi nehéz évek nem rontották el őket. A magyar tapasztalatok miatt sok helyen át kellett írni a szociológia tankönyveket (még mindig azt tanítják, hogy a gyermekszegénység csökkentésének leghatékonyabb módja a családi pótlék). Kimutattuk, hogy ha a szülőknek van munkájuk, és reálértéken nő a jövedelmük, akkor a gyermekek – és szüleik – szegénysége sokkal jelentősebben csökken.”

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:16
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­ ­l­á­n­­y­­­o­­k­­ ­­v­­á­­­r­n­­a­­­k­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
2024. április 22. 07:10 Szerkesztve
A fidesz buzi. Akkora infláció van, teljesen indokolatlanul mint a ház! A holdról is látszik.
bagira002
2024. április 22. 05:35
ogreg75-2 2024. április 22. 04:45 Hazudsz. Embereknek megtakarítása van állami kötvényekben az ország gazdasága ebből is működik kamatokat külföld nem viszi ki . Sokan a pénzüket máshol tartják ebben a háborús esetben vásárolni tudjanak bármi történik a bankok ne zárolják . Boltok tele vásárlókkal , munka van , kutya ugat a szekér halad.
Pelso j.
2024. április 22. 05:32
piroska, ezt, az átlagember számára jelentéktelen számot, amivel próbáljátok átlátszó módon hülyének nézni a népet, vagyis a "a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett népesség aránya" - ezt auditálta valami hiteles szervezet?:) Vagy csak kutatgattatok egy jót, ha már más dolgotok, hasznotok nincs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!