Örülhetnek a vásárlók – újabb tizennyolc termékkörben jöhet árcsökkenés!

2023. december 04. 18:31

Bekerülhetnek az online árfigyelőbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott termékek – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

2023. december 04. 18:31

Az élelmiszerárak csökkentésére és a multik árspekulációjának letörésére létrehozott online árfigyelő rendszer újabb 18 termékkörrel bővülhet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslata szerint – tudatta a tárca az MTI-vel.

Új termékkörként bekerülhetnek az online árfigyelőbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint marha és a kacsahús is. A kormányzati honlapon társadalmi egyeztetésre közzétett javaslatot bárki véleményezheti – derült ki a közleményből.

Felidézték, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az árfigyelő rendszert, amely már több mint 5 hónapja támogatja a háború, a szankciók és a multik árspekulációja miatt megemelkedett infláció letörését. Az online platform az árak összehasonlíthatóságán keresztül támogatja a családok tudatosabb vásárlási döntéseit.

Bizonyított az online árfigyelő

Az elmúlt hónapokban a rendszer bizonyított, hiszen a kötelező akcióval együttesen érdemben járult hozzá ahhoz, hogy a kormány vállalásához képest két hónappal korábban, már októberre egyszámjegyűre szorította vissza az infláció mértékét

Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságán keresztül jelentősen fokozta a versenyt a kiskereskedelmi üzletek között: indulása óta az eddig megfigyelt 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában, átlagosan 5,5%-kal csökkentek az átlagárak – hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy a megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése mintegy 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve több mint 1,3 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

Az online árfigyelő sikerességét mutatja az is, hogy

 indulása óta már több mint 1,4 millió látogatója volt, a szabadszavas keresések száma pedig átlépte a 850 ezret.

Ezt is ajánljuk a témában

Hét pontban a magyar inflációról

Az egyszámjegyű infláció elérése kapcsán György László kormánybiztos hét pontban, hét percnyi olvasnivalóban adott magyarázatot, miképp is sikerült ez a fegyvertény, és mi a kormány célja a továbbiakban. A rövid felelet minderre a növekedés, amelynek egyik előfeltétele a hitelezés beindítása, amihez gyorsan csökkenő kamatokra van szükség.

Kibővítik a megfigyelt termékek körét

A közleményt ezután azzal folytatták, hogy a családok megvédése és az infláció további csökkentése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2024-ben is biztosítja az online árfigyelő rendszer működését, valamint a felhasználói visszajelzések alapján kibővíti a megfigyelt termékköröket, ezzel is tovább fokozva a kiskereskedelmi üzletek közötti versenyt.

A GFM javaslata szerint az árfigyelő rendszerben megfigyelt termékkörök száma ennek megfelelően 18 termékkörrel bővülhet, 

azaz összességében 80-ra emelkedhet. 

A javasolt 18 újabb termékkör meghatározásakor kiemelt szempontként érvényesült, hogy az ételérzékenységgel rendelkezők által fogyasztott termékekről is információt nyújtson a rendszer.

A javaslat hamarosan elérhetővé válik a kormányzati portálon – ismertette a minisztérium.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2023. december 05. 06:10
"indulása óta már több mint 1,4 millió látogatója volt, a szabadszavas keresések száma pedig átlépte a 850 ezret." Tehát lanyha érdektelenség övezi.. mondjuk ki... és azt is, hogy az árak talán nem is annyira magasak.. viszont az itteni bérszínvonalhoz képest érezhető teher volt a többség számára az élelmiszer árak hirtelen meglódulása.
Zolotarjov
2023. december 04. 19:16
Na ugye..
UpSalute
2023. december 04. 18:41
Újabb ok, hogy egész Németország Magyarországra meneküljön!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!