Elhunyt Kaposvár „rendszerváltó” polgármestere

2022. december 09. 20:46

Életének 77. évében elhunyt Szabados Péter, Kaposvár rendszerváltás utáni első szabadon választott polgármestere.

2022. december 09. 20:46
null

Szabados Péter Kaposváron született, a gimnázium elvégzése után népművelés-könyvtár, majd történelem szakon szerzett diplomát. Dolgozott közönségszervezőként, művészeti előadóként, a kaposszentjakabi művelődési ház és a Somogy Megyei Művelődési Központ igazgatójaként, emellett versmondóként, színjátszóként, valamint néptáncosként is sikeres volt. 

Szabados Péter aktív szerepet játszott a rendszerváltozás kaposvári eseményeiben: 1990-ben az MDF városi elnöke, majd Somogy megyei elnöke, az év októberében Kaposvár polgármestere lett.  

Az ő feladata volt az önkormányzati rendszer megszervezése és a tanácsi végrehajtó apparátus átalakítása olyan polgármesteri hivatallá, amely szolgálatnak tekinti a polgárok ügyeinek intézését”

– írta a halálhírről beszámoló polgármesteri hivatal.

Kitértek rá: irányításával nem csupán az önkormányzati munka feltételeit sikerült biztosítani és az intézményhálózat működésének biztonságát megőrizni, hanem jelentősen fejlődött is a somogyi megyeszékhely. „Kaposvár saját halottjának tekinti Szabados Pétert, és osztozik a család gyászában” – olvasható a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Kertész Gábor

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. december 10. 15:54
Isten nyugosztalja. Remélem,nem a Krakus búcsúztatja..
tintapaca
2022. december 10. 15:38
Ott voltam, együtt dolgoztam vele. Mindannyiunknak nehéz dolga volt, mert akkor nem tudtuk, hogy az Antall-Pozsgay paktum következtében mindenütt ott maradtak az MSZP prominensei a bíróságoktól az ügyészségekig, a bankoktól a kincstárig, az adóhivatal másodfokán, a rablóprivatizátorok,stb. Ott voltak a vagyonátadó bizottságokban is. Nyugodjon békében.
Gyzoltan
2022. december 10. 06:13
Talán még idézőjelben sem kellene "rendszerváltásról" írni, beszélni... A rendszer 1945-től stabilan folyamatos, töretlen!
simonvitéz
2022. december 10. 02:35
Isten nyugosztalja. Sokoldalú, tehetséges ember volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!