Megkétszereződött a roma egyetemisták száma 2010 óta

2019. szeptember 20. 14:31

A Roma Szakkollégiumi Hálózatnak köszönhető.

2019. szeptember 20. 14:31

Kétszer annyi roma fiatal jár ma egyetemre mint amennyi 2010-ben volt, ez többek között a cigány szakkollégiumokban kialakult közösségi húzóerővel magyarázható – mondta a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Schanda Anikó elmondta, a szakkollégiumok sok többletlehetőséget kínálnak diákjaiknak: nyelvi képzésekkel, mentorprogramokkal, csoportos utazásokkal segítik a hallgatókat abban, hogy diplomához jussanak és elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

Elmondta: a cigány szakkollégiumba olyan roma fiatal nyerhet felvételt, aki már tanul valamilyen felsőoktatási intézményben. A felvételkor a legfontosabb szempont a jelentkező motivációja, hiszen a cél egy olyan magyar-cigány értelmiségi réteg képzése, amelyből később társadalmi felzárkóztatás születhet.

A roma szakkollégiumi hálózatban a lemorzsolódás nem jellemző, a szakkollégiumi hallgatók szinte mindegyike diplomát szerez – hangsúlyozta Schanda Anikó.

(MTI)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2019. szeptember 20. 20:55
Ha Forgács cigányokról ír, következetesen, akkor nyilván cigány a helyes. A romát kitalálta valami jogvédő, talán, és nem jött be.Egy ideig azt hittem, ez a jó, azután rájöttem, h. nem. Van ilyen. Miután a kisiskolások között a cigány származásúak aránya nagyobb, mint a felnőtt népességre jellemző cca. 10%, létkérdés a cigány felzárkóztatás. Minden erre irányuló törekvés eredményessége nemzeti létkérdés.
Házmester
2019. szeptember 20. 19:23
Minél több cigány diplomás van, annál több magyar lesz!!! HAJRÁ MAGYARORSZÁG, HAJRÁ MAGYARÓÓÓKKK!!!
Berecskereki
2019. szeptember 20. 17:57
"tök egyértelmű, hogy a szöveg a DIPLOMA hatására előálló magyar-cigányokról beszél, nem pedig cigány törzsek közti átváltozásról." Neme egyértelmű. Legfeljebb a te kificamodott értelmezésedben, ami lehet hiányos, vagy szándékos. A "magyar" állampolgárságot, a "cigány" vagy "roma" származást jelent, a "diploma" pedig végzettséget. "a DIPLOMA hatására előálló magyar-cigányokról beszél, nem pedig cigány törzsek közti átváltozásról" LOL Az értetlenkedéseddel te pedig átváltozó .... Hosszú. Még egy fokódzkodó számodra. "A magyarországi cigányok a cigány nép Magyarországon élő népessége. Ők alkotják az ország legnagyobb hivatalosan elismert kisebbségét. A magyarországi nemzetiségek közül ők az egyedüliek, akik nem rendelkeznek anyaországgal, ezért nem nemzeti kisebbségként, hanem etnikai kisebbségként határozzák meg őket. Magyarországon hivatalosan az az ember cigány, aki magát a népszámláláson, a szavazásnál, az iskolában, az önkormányzatnál cigánynak vallja, mivel az 1992-es adatvédelmi törvény alapján az etnikai hovatartozást az érintett írásos beleegyezése nélkül nem lehet nyilvántartani. A magyarországi romáknak nyelvi és történeti szempontból, valamint önmaguk meghatározása szerint hat nagy csoportja különböztethető meg. A hat csoport közül három, a magyarcigányok, az oláhcigányok és a beások nagyobb létszámban élnek Magyarországon, míg három kisebb csoport, a kárpáti cigányok, a szintók és a román cigányok csupán néhány száz, illetve egy-két ezer tagot számlálnak. A magyarcigányok és a kárpáti cigányok összefoglaló neve romungrók."
kingsjewel
2019. szeptember 20. 17:08
Azért egy számot mondhatott volna, mégis mennyi az a 'kétszer annyi, mint 2010-ben.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!