Orbán: A globalizáció régi modellje véget ért

2017. május 15. 14:48

A magyar kormányfő szerint a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé, és a világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból.

2017. május 15. 14:48

A globalizáció régi modellje véget ért, „a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé”, és a világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben a közmédiának adott, kínai hivatalos látogatását összegző nyilatkozatában.

A kormányfő szerint korszakhatárhoz érkeztünk, elvesztette lendületét a globalizáció régi modellje, amely arra épült, hogy a pénz, a profit, a technológiai tudás Nyugaton van, és onnan áramlik „a szegényebb, kevésbé fejlett keleti országokba”. Az elmúlt évtizedekben – különösen a legutóbbiban – ez megváltozott: a gazdaság húzóereje nem Nyugaton, hanem Keleten van, pontosabban „a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé”, és „igazából legnagyobb mennyiségben pénz ma Ázsiában halmozódik fel”, amely „azután megindul visszafelé, Nyugatra” – fejtette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt: a világ egy tekintélyes részének elege lett a régi globalizációs formából, mert az két részre osztotta a világot: tanárokra és diákokra, és egyre bántóbb volt, hogy néhány fejlett ország állandóan kioktatta emberi jogokból, demokráciából, fejlődésből, piacgazdaságból a világ nagyobbik részét. Kína ezért megindított „egy más irányú mozgást” – ezt hívják úgy: Egy övezet, egy út – amely egymás elfogadására épül, „nincs tanár, nincs diák”, mindenkinek joga van – idézte a kínai elnököt – saját társadalmi berendezkedéséhez, kultúrájához.

(MTI)

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. május 15. 23:02
TÉNY-MIMM!
tabakur
2017. május 15. 22:51
1. Ki emlékszik arra mikor a Fidesz Orbán vezetésével kivonult nagy dérrel-durral a parlamentből mikor Antalék meghívták a kínaiakat. Mindenféle elvtelen politikai szarnak lehordták az MDF-et. Most meg Orbán Kínában koszorúzza a komcsi emlékművet. Szép fejlődés. 2.Vitathatatlan kínai fejlődés de azért nem mindegy,hogy azt a bizonyos összterméket 360millió amcsi vagy 1,5milliárd kínai állítja elő. Szóval azért még nem kell temetni szerintem a jenkiket.
korona
2017. május 15. 21:59
az egyetemes emberi jogok nyilatkozából 19. cikk Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.
balint60
2017. május 15. 21:26
Úgy szeretnék legalább EGYSZER, EGYETLEN olyan fotót látni OV-ról, amin nincs zsebre dugva a keze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!