Európa Kollégium a Vajdaságban: Szerbia első szakkollégiuma

2015. november 20. 11:27

A pénteken, Újvidéken átadott Európa Kollégium jelentőségét Potápi Árpád János és Pásztor István méltatták. A kollégium 450 magyar nemzetiségű diáknak ad majd otthont.

2015. november 20. 11:27

Az újvidéki Európa Kollégium nagyon fontos intézménye a vajdasági magyar közösségnek, hiszen teljes kapacitásában 450 magyar ajkú diáknak tud majd szállást biztosítani, emellett szakkollégiumként is működik majd – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az intézmény megnyitóján. A vajdasági magyarság régi álma válik valósággá ezzel az intézménnyel - hangsúlyozta a politikus, majd kiemelte, hogy a szakkollégium a magyar és a szerb politika támogatásával jött létre, ami azt az együttműködést és békés együttélést példázza, amely Európát jellemzi. Mint mondta: a vajdasági magyarság jövőjét az itt diplomázó és itt munkát vállaló fiatalok jelentik, mert a nemzet jövője a fiatalok boldogulásán múlik. Magyarország kormánya ezért támogatja a vajdasági magyar felsőoktatásra vonatkozó törekvéseket.

A legfontosabb beruházás

Vajdaság legnagyobb városában, Újvidéken eddig szétszórva éltek a magyar egyetemisták, ez a kollégium most egy fedél alá gyűjti őket, hogy ne egy más nyelvi környezetben kelljen élniük. Hihetetlen nagy beruházást sikerült létrehozni, amely elsősorban a rendeltetése miatt fontos – fogalmazott a megnyitót követően Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke. „Segíteni tudunk azoknak a családoknak, amelyek úgy döntöttek, hogy a gyerekeik itthon tanulnak, másrészről olyan közösségi teret alakít ki ez a kollégium, ahol életre szóló értékrendbeli barátságok és kapcsolatok alakulhatnak ki” – tette hozzá, az utóbbi évtizedek vajdasági magyar szempontból talán legfontosabb beruházásának nevezve az intézményt.

Az első szakkollégium

Szerbiában nincs beágyazottsága a szakkollégiumoknak, ez a rendszer az Európa Kollégiummal indul meg ebben az országban. A pénteken átadott épület összértéke mintegy hatmillió euró (1,86 milliárd forint). Az összegből mintegy ötmillió eurót a Vajdaság biztosított. A magyar kormány egymillió euróval járult hozzá a berendezés megvásárlásához, a katolikus egyház pedig 2,5 millió euró (775 millió forint) értékű telek adományozásával. A kollégium célja elősegíteni a vajdasági magyar fiatalok szülőföldön maradását és boldogulását.

Az Európa Kollégium ötlete 2005-ben született meg, 2008-ban helyezték el az intézmény alapkövét, majd vajdasági tartományi és anyaországi forrásokból kezdték el az építkezést, és az idén júniusban fejezték be a munkálatokat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!