A lehetetlen mint valóság

2023. június 27. 09:29

A most kreált szintetikus trutymóra viszont nem vonatkozik semmilyen szabály.

2023. június 27. 09:29
null
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
Magyar Nemzet

„A józan eszét még őrző sokaság agyában óhatatlanul fogalmazódik meg a kérdés, miért kell ez, miért kell mindent meg is tenni, amire a tudomány fejlődése lehetőséget ad? A válasz egyszerre kijózanító és elborzasztó. A szakemberek szerint az embrió a vetélések okainak és genetikai rendellenességek következményeinek kutatásában segíthet. Tehát a »kotyvasztás« végeredményben az emberiség javát szolgálja. No de miért nem volt megfelelő erre a célra a természetes módon létrejött embriók vizsgálata?

A magyarázatban minden benne van, ami sokunkban világvége-hangulatot generál mostanság. A normális embriók tudományos célokra szigorú szabályok mentén használhatók csak. Nem tarthatók életben például csak tizennégy napig.

A most kreált szintetikus trutymóra viszont nem vonatkozik semmilyen szabály. Amíg észbe nem kap az emberiség, és nem hoznak szigorú törvényeket az ilyen kutatások szabályozására, azt tesznek velük, amit akarnak. Vajon meddig életképesek? Tudja ma valaki? Állítólag a hasonló módon előállított egerek nem születtek meg, hiába ültették be őket normális egéranyákba. Szerencsére még nem. De mi lesz, ha a mostani kutatások épp arra irányulnak, hogy életképessé varázsolják a kotyvalékot? Netán már járnak is közöttünk ilyen gólemek? »Végzet, szabadság egymást üldözi, / S hiányzik az összhangzó értelem« – írta Madách, és szavai ma érvényesebbek, mint valaha.

Aztán itt van egy másik hír, nem kevésbé ellentmondásos, mint az előző. Elon Musk bejelentést tett, egyik cége, az agyimplantátumokban utazó Neuralink élő videós közvetítést sugároz arról, ahogyan csipet ültetnek egy emberi agyba. Eredendően ezeknek a beavatkozásoknak is a beteg emberek megsegítése a célja. Az állatkísérletek sikeresen lezajlottak, egy majom ügyesen játszott valami játékkal a beültetett kütyün keresztül vezérelve. De belegondolt már valaki, hová vezet mindez annak az emberiségnek a kezében, amelyik ennél jóval egyszerűbb technológiák gyakorlati hasznosíthatóságát sem képes átlátni és megfelelően alkalmazni azokat? Állítólag már ma is többezer kortársunk kérte, hogy ültessenek beléjük csipet, hogy kényelmesebben tudjanak mindenféle eszköz nélkül fizetni a boltban, és könnyebben találják meg őket, ha egy katasztrófa során eltűnnének. Tárgyak, például autók, kutyák, egyéb házi kedvencek esetén jól bevált a módszer. Következik tehát az ember, az önmagára oly büszke teremtmény, amelyik vérig van sértve, ha valaki olyasmire próbálja rávenni, ami kicsit is túlmutat önmagába zárt önző világának kicsinyes érdekein, ám most önként tartja oda mindenhatónak képzelt koponyáját a külső vezérlés fogadó egységének behelyezésére.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Levan Avlabreli / Sputnik / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
urban63
2023. június 28. 15:02
Mire észben kapnak már egy pár "Frankenstein" rohangál az utcákon...., vagy hihetetlen teljesítményre képes atléták, focisták... Viva la lobi+bürokrácia
Lombi
2023. június 28. 13:42
Ha van isten, (hiszem hogy van) Véget fog vetni annek az agyrémnek és rányom a reset-re.
Akitlosz
2023. június 27. 13:32
Az embriókkal való manipulálást nem ellenzem, mert szeretnék élő mamutot látni. Élő kardfogú tigrist meg aztán pláne! Az ám a cica! https://www.youtube.com/watch?v=RvlGqt_zL6o A néhány száz, a néhány ezer, a pár tízezer éve kihalt állatfajok még feltámaszthatóak. S mivel a kihalásukban az ember is szerepet játszott így ha az ember tud nekik második esélyt adni, akkor tegye is azt meg! Ma is elférne pár százezer mamut Szibériában, Kanadában.
Akitlosz
2023. június 27. 13:22
Hiába lázad. Az emberek előbb-utóbb meg lesznek csipelve. Az állam kontrollálni akarja a társadalmat, a polgárait. Amelyik vívmány ezt elősegíti annak zöld útja van. A bankkártya meg a mobiltelefonon is az emberek megcsipelése csak még fejletlenebb módon. Vajon miért üldözi az állam a készpénzhasználatot? Ugyan nem a költsége miatt, eleve az állam teszi mesterségesen drágává.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!