Számvevés

2023. március 31. 06:12

Sokkal jobban érdekli, hogy miből veszít mindig az összehasonlíthatatlanul kisebb erőforrásokat használó ellenzék.

2023. március 31. 06:12
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Emlékszik a kedves olvasó arra az esetre, amikor az Állami Számvevőszék kivizsgálta, hogy ki finanszírozta az Axióma alapítvány kampányát, amelyben Novák Katalin akkori családügyi miniszter az aktuális alkotmánymódosítás (»az anya nő, az apa férfi«) valóságos ideológiai hátterét megrajzolandó amellett érvelt, hogy a nők az alaptörvény által szentesített princípiumként fogadják el a férfiakénál alacsonyabb pozíciókat, kisebb fizetést és a háztartási ingyenmunkát? Vagy amikor az állami számvevők tisztába tették, mi volt a forrása azoknak a százmillióknak, amelyekből a CÖF magára vállalta a Fidesz választási kampányának egy jelentős hányadát? Vagy esetleg arra, amikor egy ÁSZ-vizsgálat nyomán megtudtuk, miből működik a szintén jelentős NER-párti kampányszereplővé fölfejlődött Megafon Központ?

Ha nemleges a válasz, ne keseredjen el, nekünk sem rémlik hasonló.

A közhatalom gyakorlóinak és a közélet befolyásolóinak pénzügyi átvilágításával megbízott szervet – annál, hogy miből nyer folyton a teljes állami médiát és közigazgatást is a saját pártpolitikai érdekeiben mozgató kormánypárt – sokkal jobban érdekli, hogy miből veszít mindig az összehasonlíthatatlanul kisebb erőforrásokat használó ellenzék. Bizonyára van ennek valami frappáns szakmai magyarázata; olyasmi, ami jól működő parlamenti rendszerekben is megszokott és elfogadható, csak még nem sikerült a nyilvánosság elé állni vele. Végül is melyiket fontosabb tudnunk egy demokráciában? Azt-e, hogy esetleg törvénytelen módszerekkel szerzi illetve tartja meg a hatalmat az egyik, vagy azt, hogy minden szabályt betartva marad-e alul rendre a másik? Nem sürgős, van időnk.”

***

***

Nyitókép: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2023. március 31. 13:55
kisebb erőforrásokat használó ellenzék. .. az 1 százalékos csicskapártok is annyit akarnak költeni mint a kormány
Megtalálta
2023. március 31. 11:39
A Népszava még él?
kovsa
2023. március 31. 10:42
"annál, hogy miből nyer folyton a teljes állami médiát és közigazgatást is a saját pártpolitikai érdekeiben mozgató kormánypárt – sokkal jobban érdekli" Nos, akkor olvassunk bele kicsit az Öszödi beszédként elhíresült Gyurcsány vallomásba. Jól látszik, hogy a hatalom mindig sajátjaként kezelte a médiát, de ők nem csak a közmédiát, hanem az összeset birtokolták. Nem volt kivétel, szabad sajtó. És nem mellesleg, a közigazgatás, értelem szerűen, mindig az aktuális kormány felügyelete alatt dolgozik. "A balatonőszödi felszólalás teljes szövege, amely a miniszterelnök blogjában jelent meg: Tudom az első kettőt. És egyszerre kell megpróbálni előre vinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba."
kulakman
2023. március 31. 10:02
Ápr 3-án pezsgőt fogok bontani , mert egy éve lesz ,hogy megint buktatok. Miért, mert a külföldi pénzt nem a mi javunkra használtátok és most azt mondod, hogy ha hazai pénzből jól el lennétek látva ti akkor is a külföldet preferálnátok, na látod elvtárs ezért nem kaptok hazai pénzt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!