Az árulást nem tudom megbocsátani, minden mást igen

2022. november 22. 10:33

Ma egy olyan Magyarországon élünk, ahol valaki hiába az unokabátyám, sokkal fontosabb ennél, hogy egy barom. Interjú.

2022. november 22. 10:33
null
Alföldi Róbert
NLCAFÉ

Szoktál a közösségi médiában kommenteket olvasni?

Szoktam.

Feldühít az ott gyakran látható emberi sötétség?

Az állami vállalat (Alföldi a Nemzeti Színházat szokta ezzel a névvel illetni – a szerző) után engem már nem dühít fel semmi. Egyszerűen csak kíváncsi vagyok rá.

Új rendezésed, a Centrál Színházban látható magyartenger mintha csak a magyarok legtipikusabb rosszindulatú kommentjeiből állt volna össze.

A darabot nem én írtam, hanem Bíró Bence. Nem kell csak a kommentekre leszűkíteni a dolgot, az utcán is így beszélnek: a darab szövegét olvasva azt éreztem, hogy az emberek ma ezekről a témákról így kommunikálnak egymással.

Ezt szomorúnak tartod?

Eléggé. Minimális megértés és szolidaritás nélkül kommunikálnak dolgokról teljes meggyőződéssel.

A darab elég sötét képet fest az ország lelkiállapotáról, a végét mégis inkább reménytelinek éreztem. Mintha még valahol mélyen továbbra is meglenne az a közös emberi minimum, ami még összetart minket.

Nem gondolom, hogy ez egy közös emberi minimum, szerintem ez a szeretet jelenléte. Lehet, hogy egy barom az unokabátyám, de az unokabátyám. Csakhogy ma egy olyan Magyarországon élünk, ahol valaki hiába az unokabátyám, sokkal fontosabb ennél, hogy egy barom. Ebben a darabban megbocsátják egymásnak – bocsánat a szóhasználatért – a faszkalapságot, mert a szeretet ettől még nem múlik el. Talán furcsa lehet, de a magyartenger a szememben egy iszonyatosan pozitív előadás. Ez a darab arról szól, hogy az emberi kapcsolatok a legfontosabbak. A szeretet még a legnehezebb helyzetben is ki tud nőni, legalábbis a darabban. Az életben sajnos nem így van, pedig szerintem ez lenne a normális.

Meg tudod bocsátani a baromságát azoknak, akik egykor közel álltak hozzád?

Az árulást nem tudom megbocsátani, minden mást igen.”

Nyitókép: MTI, Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. november 23. 07:43
Ez teljesen azt hiszi hogy ő egy tehetséges alak?? Hisz még magyarul sem tud normálisan beszélni! Emlékszem láttam a heti hetesben, hát olyan sötét volt, még a többi libsi pajtásához képest is.
mijjamano
2022. november 23. 04:20
Csinálja már fel valaki, oszt akkor a CSOK-ból tud kezdeni valamit magával. Ha másnem a Hajós, akkor szinte családban maradnak. De addig csinálják ám, amíg az EU által javasoltak szerint terhes nem lesz a Roberta!
Rocktoberi
2022. november 22. 21:55
Alföldi, a szóra sem érdemes művész.
briganti
2022. november 22. 20:43
ha nem lenne ekkora ripacs mekkora buzi lehetne....vagy fordítva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!