A diplomás nőknek valóban van köze a demográfiai válsághoz

2022. szeptember 01. 20:19

De nem úgy!

2022. szeptember 01. 20:19
null
Bedő Imre
Facebook

„Az Állami Számvevőszéknek igaza van! A diplomás nőknek valóban van köze a demográfiai válsághoz.

De nem úgy!

Tudom, hogy akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek lát, mégis hihetetlen, ahogy az abban érdekelt felek minden társadalmi ügynek képesek politikai színezetet adni. És ami még elkeserítőbb, hogy ha szándékosan gellert adnak valaminek, akkor már csak a sehová nem vezető tévelygésről lesz széles körű diskurzus. A témával közgazdászként közel tíz éve foglalkozom és a Férfiak Klubja szervezet társadalmi munkájának fókuszában van. Közel egy hete várom mi fog ebből kisülni, de látom, hogy a vakvágány soha nem csatlakozik vissza a helyes diskurzus pályájára. Egyre távolabbra kerülünk az értelmes párbeszédtől, hisz hamis útra terelte a kutatás megállapításait a politikai furmány.

Szándékosan értelmezték félre a lényeget. Erőltetve próbálják a közvéleményt azzal az egyszerű gumicsonttal megkínálni, mintha az ÁSZ kutatás azt mondta volna, hogy minél több nő szerez diplomát, annál kevesebben vagyunk, tehát a diplomás nők száma a demográfiai hanyatlás oka! Lett is erre cikk áradat, kutatás alátámasztás, politikai hőbörgés, modern múltértelmezési licit. Lassan egész Európa úgy tudja, hogy Magyarország vezetése a nők diplomaszerzése ellen szólalt fel, őket hibáztatják és már-már demográfiai okból korlátoznák, csökkentenék a felsőfokú végzettséghez való hozzáférésüket, ha nem veszik Őket azonnal hangos védelmükbe a harcos kutatók, szociológusok, újságírók.

A lényeg: az ÁSZ kutatásnak igaza van, de nem a diplomás nők magas száma okozza a problémát, hanem a diplomás férfiak alacsony száma (azaz a diploma nélküli férfiak magas száma). Minél jobban felborul a diplomát szerzők között a nemi arány, minél inkább tér ez el a születési nemi aránytól (vagy az 50-50%-tól), annál nagyobb a probléma. Mert ha lényegesen több nő szerez diplomát, mint férfi, akkor a nőknek lényeges része nem jut statisztikailag az ő társadalmi státuszának megfelelő párhoz! És minden mérvadó kutatás szerint a diplomás nők és a diploma nélküli férfiak maradnak gyermektelenek. Ilyen egyszerű ez.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsuuuzsaaa
2022. szeptember 02. 14:30
Pár kérdés, a választ nem tudom (pontosan) ... - Van köze a kevés születésszámnak ahhoz, hogy a férfiak "ingyér" kapják a tejet, nem "vesznek" tehenet? - Van köze a kevés születésszámnak ahhoz, hogy a lányok mindent "ingyen" odaadnak és villámgyorsan, önként és dalolva válnak használati tárgyakká, mert azt hiszik, így szerelmet is kapnak? - Van köze a kevés születésszámnak ahhoz, hogy a médiából dől a fiatalokra a "haverok, buli, fanta, nem kell lekötni magad - főleg nem fiatalon, szinglinek lenni menő, élj, egyszer élsz, élvezd az életet, megérdemled, stb."? - Van köze a kevés születésszámnak ahhoz, hogy a fiúk a sok számítógépes játék mellett alig beszélgetnek nőkkel, gyakorlat hiányában pedig harminc fölött sem tudják, hogyan kell udvarolni? - Van köze a kevés születésszámnak ahhoz, hogy sok fiatal nő, mire végre rászánja magát a gyerekre (haverok, buli, fanta után), a saját korosztályából nem nagyon tud válogatni, mert a fiúk harminc fölött is később érnek, ezért szülnek gyorsan egyet egy ötven körüli férfinak, aki "csak egy gyereket akar", mert már van kettő két másik nőtől? - Van köze a kevés születésszámnak ahhoz, hogy a médiából dől a népre, hogy a "mai gyerekekkel nagyon nehéz, ma nagyon nehéz felnevelni egy gyereket, ... (főleg az éretlen felnőtteknek, akik önző módon csak magukkal törődnek)" ? Nagyon összetett a dolog, szerintem sok diplomás nő örömmel venné, ha egy intelligens, rendes villanyszerelő (...) férjre akadna, aki hűséges, szereti őt, biztos egzisztenciát teremt a családnak ... nem szól be, amikor anyu kikerekedik 3 gyerek után, nem lép le egy fiatalabbal ... Ismerek ilyen családot, jó rájuk nézni (csak a férj szakács), van 4 szép gyerek, kutyák, macskák, koncertek, nyaralások ... Az ilyen férfit hívják FELELŐSSÉGTELJESNEK, ÉRETTNEK, szerintem az ilyen férfi talál magának diplomás nőt. Szerintetek a férfiak hány százaléka érett, felelősségteljes 25, 26, ..., 30, ... éves korában, amikor ideális a családalapítás, hogy legyen lendület a gyerekeket felnevelni, hogy a vele egyidős felesége szülhessen több gyereket is, ne ketyegjen a biológiai órája? ... és igen, olyat nőt is ismerek, aki nem is férjet keres, hanem státuszt, akinél csak a diplomás, milliomos, jó testű, tökéletes frizurával létező, vezető beosztású férfi jöhet szóba, aki, hogy hogy nem, nem akarja magát lekötni 50 alatt, mert be akarja utazni a fél világot, élvezni akarja az életet, amit gyerekkel nem lehet, akinek a nő segédeszköz, egy divatcikk, amit addig hord, amíg meg nem unja, és megunja, de sebaj, ebből a mutatós nőtípusból bőven akad a piacon ...
chief Bromden
2022. szeptember 02. 08:05
Úgy van vele tartsák el a vízszintes és függőleges szerveiért, pelenkázni nincs kedve. Időről-időre új karóra röppen, majd ha kiöregszik tartsa el a társadalom. Tisztelet a kivételeknek.
kiss.istvan770
2022. szeptember 02. 06:22
"... ha lényegesen több nő szerez diplomát, mint férfi, akkor a nőknek lényeges része nem jut statisztikailag az ő társadalmi státuszának megfelelő párhoz!" Ha az innovációt segítő, természettudományi diplomások számát mérték volna, akkor fordított lenne az eredmény. A nők többsége "társadalomtudományi" karokon szerez diplomát, természetesen rájuk is szükség van, de belőlük "túltermelés" van, sokuknak nem jut végzettségüknek megfelelő állás. Belőlük lesznek az "én többet érdemlek" típusú, virtuális világban képzelgő szingli.
Szilágyi Miklós
2022. szeptember 02. 06:10
Nagy kamu. Az áldiplomás nők /kommunikáció, műv.szerv, szocped. könyvtár stb./ mindig ott áll egy szakmunkás srác aki finanszírozza a marhaságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!