Levél a magyar polgárnak: nem vagytok egyedül!

2022. április 04. 13:04

Mi a Válasz Online-nál sokszorosan veszélyeztetett kisebbségnek adunk szellemi otthont.

2022. április 04. 13:04
null
Borbás Barnabás
Válasz Online

„Mi a Válasz Online-nál sokszorosan veszélyeztetett kisebbségnek adunk szellemi otthont: gondolkodni és vitázni szerető, a törzsi őrjöngést és a propagandát ízlésből és elvből is elutasító közönségnek. A pártmédiában helyüket nem lelő konzervatívoknak, a minden oldali dogmatizmust megvető szabadelvűeknek. A klasszikus intézményekben, tudományos műhelyekben és a versenyben bízó polgároknak.

Határozottan úgy látjuk, hogy az ország összes baja, katasztrófája és szégyene végső soron abból fakad, hogy még mindig tragikusan gyenge ez a nemzeti kötőanyag, vagyis – ahogy Márai Sándor írta – »a társadalom mély és eleven tartalékaiból sarjadzó« polgárság. Ennek lehetne ereje és hangja visszautasítani a teljesítmény helyett járadékból élő világot, a nagy- és kisstílű politikai hazugságokat, a mindent és mindenkit egyetlen hatalmi hierarchiába erőszakoló uralkodást. És ami legalább ennyire fontos: példát mutatni a gyerekeinknek, hiszen »a vezetés elsősorban példa«.

Hogy legyen jövőkép, hogy világosan meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól, hogy legyenek példaképek, hogy legyen szabad teljesítmény és az országnak presztízs – ez mind a polgárságon múlik. Múlna. Az egyre központosított uralmak, uniformizált intézmények és maguktól életképtelen vállalkozások mellett kellenek a (fizikailag és szellemileg) művelt kertek, változatos együttműködések, ahol van szabad akarat és gondolat. Nagyjából ezekre írta Bibó István hetven éve, hogy a »szabadság körei«. Ma sem lehet jobban megfogalmazni.

Bármi történt is, ezekért és a polgárság létéért érdemes küzdeni. Tisztában vagyunk a méretünkkel, a lehetőségeinkkel és a korlátainkkal, de mi továbbra is egy „oldalon” tudunk állni: ezeknek a köröknek és kezdeményezéseknek az oldalán, a szabad akarat és gondolat, a józan ész »pártján«.

Kedves olvasók, kedves polgárok: mi itt leszünk. Nem vagytok egyedül.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketeöves nirvana
2022. április 04. 16:26
Kar ezért a valaha kitűnő lapért.
Berecskereki
2022. április 04. 15:43
A 30 ezüstért megdolgoztak. Megkapták. Örüljenek neki. Ennyit érdemelnek és nem többet.
j.lukacs
2022. április 04. 15:15
de ti viszont egyedül vagytok!
barang
2022. április 04. 14:58
az a baj veletek, hogy a XIX század problémáit akarjátok megoldani. de most a XXI-ben vagyunk, Kína és wokenyugat századában. hol vannak itt már polgárok? ti sem vagytok azok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!