Nagy mellényből lesz a zakó – mi várható a német szövetségi választásokon?

2021. szeptember 07. 08:12

Várjuk ki, hogy a CDU legalább a saját kárából tanul-e.

2021. szeptember 07. 08:12
null
Prof. Dr. Werner J. Patzelt
Corvinák

„A keresztény uniópártok zuhanórepülése a német szövetségi parlamenti választásokat küzdelemben, valamint a kancellárjelöltjük kétségbeesettségbe hajló helyzete az a – már azt széppé imádkozók körében sem vitatható – nagyobb összefüggés, amelyhez a múlt hétvégén a »Hallo Meinung« rovatban megjelent alábbi, szándékosan hétköznapi nyelvezetben megfogalmazott elemzésem.

Alapvetően nem is írtam újat. Az elemzésben bemutatott összefüggéseket ugyanis már évek óta ismertetem és – ahogyan ezen a blogon is olvasható 2015 óta – minden kínálkozó alkalommal figyelmeztettem az uniópártokat arról a stratégiai zsákutcától, amelybe az önelégültség melletti kitartással óhatatlanul kerülnének. És pontosan ez az a helyzet, amelyben most vannak.

Most tehát közeledik az »igazság pillanata«, és ez vélhetően rendjén is van így. A Kereszténydemokrata Unió tekintélyének omladozását kiváltó okokra ugyanis csak akkor lehet megfelelő kezelést kidolgozni, ha legalább a felelősséget viselők többsége elfogadja azt a helytálló diagnózist, amit ugyan már évek óta újra és újra meg kellett hallgatniuk, de sohasem akartak komolyan megvitatni.

De először várjuk ki, hogy a CDU legalább a saját kárából tanul-e, miután a jó években teljességgel tévesen tévedhetetlennek képzelte magát. A nagy mellényből lesz a zakó. Szinte mindig helytálló ez a mondat és erről bizonyosodhatunk meg most a német uniópártok példáján.

Győzelmükről meggyőződve hónapokon át a Zöldekkel alkotott koalícióból indultak ki – és lenézték a szabaddemokrata FDP-t és a szociáldemokrata SPD-t, valamint undorodtak az AfD-től, az Alternatíva Németországért párttól. Most pedig úrrá lesz rajtuk a félelem, hogy nem csupán az eddigi legrosszabb eredményt érik el a választásokon, hanem ráadásul még az ellenzékben is kötnek ki. Ezeket a félelmeket még az a remény sem csillapítja már, hogy bűnbakként a politika siralomházába toloncolhatják a csúcsjelöltet, Laschetet, és Németország déli végein kereshetnek egy reménysugarat élükre.”

Nyitókép: Tobias SCHWARZ / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. szeptember 08. 08:36
Én annak örülök, hogy Merkel akinek nagyban köszönhető Orbán országlása, végre távozik. Na és az is biztos, hogy nem lehet olyan német vezető támogatni fogja a tolvaj királyt !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rocktoberi
2021. szeptember 07. 17:07
Mi különbözteti meg a CDU/CSU-t a ballibsik-től? Egyre kevesebb és erről nem beszél a szerző.
szemlelo
2021. szeptember 07. 11:51
Az eredeti német cikket eltérítették. Tartalom helyett vagy hibaüzenet, vagy reklám jön be.
olajfa1
2021. szeptember 07. 10:32
A CDU és a CSU elkordult a nevének védelmezőitől azaz a keresztényektől!!!! Etz legjobban -szemmel is jól láthatóan- a Kölni Dóm-nál történt események igazolják! A kölni Dómnán MEGGYALÁZTÁK A KERESZTÉNY KULTÚRÁT!!!!! ÉS EHHEZ Merkel -ALJAS MÓDON- SZEMETHÚNYT!!! ÉS A KERESZTÉNYEKET VÁDOLTA MEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na ennek az eredményét le kell vonnia a CDU-CSU-nak! MINDENÉRT MEG KELL FIZETNI!!! elöbb vagy utóbb! Most jött el a "számla beadásának" az ideje!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!