A Fideszhez és Orbánhoz méltó aljasság

2021. június 18. 14:38

Az állam kifosztása során az egyházakra orgazdaként számít a rezsim.

2021. június 18. 14:38
Gábor György
Gábor György
Facebook

„»Csak a békák brekegik néha a közeli mocsarakban: 'Urrak a papok! Urrak a papok!'«

A magyar irodalom egyik legzseniálisabb szerzőjének, Mikszáth-nak talán legjobban megírt regénye, a már-már kafkai világot anticipáló Különös házasság fejeződik be a fenti idézettel.

A regény egy erőszakkal kikényszerített házasságkötésről szól, amelyben megjelenik a teherbe ejtett bárókisasszonnyal szerelmi viszonyt folytató plébános (mert már akkor is tudott volt, hogy az apa férfi, az anya nő), megjelenik a borzalmas egyházi törvényszék, valamint a mérhetetlen galádság, hogy a papi szerelmi botrányt elleplezzék, s az erőszakkal kikényszerített házasságot érvényesítsék.

Amúgy a polgári házasság intézményét hazánkban a házassági jogról szóló 1894. XXXI. t.-cikk vezette be, amely – egyebek mellett – azt jelentette, hogy a felekezeti házasságjogok érvényüket veszítették.

Miért mondom mindezt?

Mert az elmúlt napok híre, amelyre már oda sem figyel az ország, s amely – úgy tűnik – nem is éri el az ingerküszöböt, pedig a Fideszhez és Orbánhoz méltó aljasságról van ismét szó, hogy átadja a kormány az állami bérlakások kezelését az egyházaknak, s az egyházakhoz kiszervezett lakásügynökséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (katolikus jótékonysági hálózat) és a református szeretetszolgálat cége fogja bonyolítani.

Ha van szekuláris-állami feladat, az éppen a bérlakások kezelése, ám az állami tulajdonú lakóingatlanokat ingyenesen átadja most az állam az egyházaknak, mindenféle állami garancia nélkül. Az állam kifosztása során az egyházakra orgazdaként számít a rezsim.

Különös (egyházi) házasság, különös (egyházi) bérlakások.

Az ember elgondolkodik, hogy a katolikus és a református egyház ügyintézése során, ahhoz hogy valaki bérlakáshoz jusson, a továbbiakban szükséges lesz-e a felekezeti hovatartozást igazoló dokumentum bemutatása, és az állami lakásokkal gazdálkodó katolikus és református szeretetszolgálat megválaszolja-e azt a kérdést, hogy mi, belgák, hova menjünk lakni? (Tudom, volna rá válasz, de az egyelőre még nem minősül hivatalos feleletnek.)

Viszont Mikszáth továbbra is hihetetlenül aktuális.

Egyre aktuálisabb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Mária Éva
2021. június 20. 10:51
Fajtája szégyene. ennyi.
fonak
2021. június 19. 13:42
A hitközséget kihagyták, ez a gond?
SpussOO
2021. június 19. 10:27
Ha valaki akkor, ez a két szeretet szolgálat tisztában van az emberek sanyarú helyzetével, s ha megfigyelték a támogatásoknál nem kérték a keresztlevelet, hanem adtak mindenkinek aki rá van szorulva. Mindkét szolgálat folyamatosan figyeli, nyilvántartja az elesetteket, megfelelő logisztikaival rendelkeznek. Talán ha tudnának mutatni az ellenzék táborából hasonlót, de nincs, akkor sem támadhatnak, mert ténylegesen ez a legjobb és bürokrácia mentes megoldás és kivételezés mentes.
Bájron
2021. június 19. 08:14
Ki ez a takony??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!