Brutális repülőgép-hordozó szállt tengerre Keleten

2024. május 02. 12:57

Amerika tengeri ereje után lohol az ázsiai nagyhatalom.

2024. május 02. 12:57
CHINA-SHANGHAI-AIRCRAFT CARRIER-FUJIAN-MAIDEN SEA TRIALS-DEPARTURE (CN)

Nyitókép: Liu Fang / XINHUA / Xinhua via AFP

 

Elindult első útjára Kína legújabb repülőgép-hordozója. A Fujiant 2022-ben tették vízre, azóta a további felszerelése zajlott.

A Fujian vízkiszorítása 80 ezer tonna, 

jóval nagyobb, mint az eddigi két kínai repülőgép-hordozóé, a Shandongé és a Lianoningé. Ennél nagyobb repülőgép-hordozói csak az Egyesült Államoknak vannak.

A kínai hajót elektromágneses katapultáló rendszerrel is felszerelték, amivel könnyebben tudnak nagyméretű és megpakolt harci repülőgépeket indítani a fedélzetéről. Ilyen rendszere csak az Egyesült Államok legújabb repülőgép-hordozójának, az USS Gerald R. Fordnak van a világon, az amerikaiak régebbi hajóin sem áll rendelkezésre.

Az amerikaiak szerint ez az első nagy lépése Kínának, hogy ők is képesek legyenek a világ távoli tengerein is a jelenlétre. Az új kínai repülőgép-hordozó ugyanakkor hagyományos üzemanyaggal megy, nem pedig atommeghajtású, mint az amerikaiak – így a kínaiak nem tudnak bármeddig a távoli tengereken manőverezni, után kell tölteniük a hajójukat.

A CNN összehasonlítása szerint összességében még sokáig fejlettebb, nagyobb és jobb lesz az amerikai repülőgép-hordozó flotta. Ugyanakkor a hadihajók számában Kína már megelőzte az Egyesült Államokat: az ázsiai hatalomnak 340 hajóból áll a flottája, és folyamatosan gyártják az újabbakat. Hamarosan bejelenthetik a negyedik repülőgép-hordozó építésének megkezdését is Kínában.

A világon összesen 27 repülőgép-hordozó áll szolgálatban,

ebből 11 az Egyesült Államok hadiflottájában, a mostanivaló együtt immár 4 Kínában szolgál. Indiának, Olaszországnak, Japánnak és Nagy-Britanniának 2-2 van. Franciaország, Oroszország, Spanyolország, Thaiföld és Törökország pedig 1-1 repülőgép-hordozóval rendelkezik.