Ne csak jólétet. Jól-létet is a magyaroknak!

2021. február 12. 11:25

A plázákban bolyongó konzumember létszorongását tartósan a teli bevásárlókosár sem képes csillapítani.

2021. február 12. 11:25
Ander Balázs
Alfahír

„A csak az anyagi javak mennyiségét jelző jóléttel szemben a jóllét a boldogsághoz nélkülözhetetlen egyéb faktorokat is rejt. Ezek közül a szociális (kapcsolati) tényező kulcsfontosságú, hiszen lehet bármilyen gazdag egy szerves közösségből atomizálódott egyedek halmazává degradálódó társadalom, a tartós, struktúrákat nem helyettesítheti semmi. Az erős gyökereket, élő szövetrendszert sem a hipermodern felhőkarcolók rengetege, sem a high-tech kütyük tömkelege nem pótolhatja.  A globalizálódó »kultúra« 21. századi templomaiban, a plázákban bolyongó konzumember létszorongását tartósan a teli bevásárlókosár sem képes csillapítani. Az ember lelki működése társas beágyazottságú, ezért az interperszonális kapcsolatok sorvadása igen komoly rizikótényező a személyiség, illetve a belőlük felépülő közösségek normális működésének szempontjából.

Ha valóban azt akarjuk, hogy a magyar egy aktív, saját sorsa fölött hosszú szünet után újra aktív kontrollt gyakorló - tehát szabad -  társadalom legyen, úgy szükségszerű, hogy a nemzeti jólét víziója ne ragadjon meg a materialista szinten, hanem holisztikus szemlélettel viszonyuljunk a közösség felé. Hisz’ nem csak kenyérrel él az ember…

A célok elvesztése, az ideák kiürülése, valamint a reménytelenség és az inkompetencia érzése, a negatív affektivitás, a stressz és a pesszimizmus eluralkodása nem csak az egyént, de nagyobb közösségeket is brutálisan hazavághat. A társadalmi szintű értékvesztés, az anómia viszont iszonyatos energiák befektetésével, de legyőzhető, visszafordítható, az életminőség javítható. Egyéni sorstragédiákon keresztül láthatjuk jól, hogy a társas izoláció öl. Az elidegenedés szülte depresszió pedig nem csupán a rossz kedélyállapot, hanem igen komoly betegségek háttértényezője, mert a tudattalan konfliktusok és szervi diszfunkciók között sokszor egyenes oksági kapcsolat figyelhető meg. A Holmes-féle stresszor-elmélet szerint azok az emberek, akik átlépik az elmélethez összeállított listán a bűvös 300 pontot, nagy valószínűséggel halottak lesznek egy éven belül… Régebbről ismert, hogy személyek esetében a kiégés milyen roncsoló fizikai, emocionális, mentális kimerülést eredményezhet. Byung-Chul Han azóta megalkotta a gyökerét vesztett neoliberális kapitalizmus által kitermelt kiégés társadalmának fogalmát. Kételyek ne legyenek, amennyiben a Balsors által keltett permanens történelmi-gazdasági-társadalmi krízisek nincsenek meggyógyítva, a nagyobb – közösségekre sem vár sok jó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fpéter
2021. február 12. 22:41
Ez meg mi a francról beszél itt? Egy szavát nem értem. nemzetek boldogságát, egy szerves közösségből atomizálódott egyedek halmazává degradálódó társadalom, társadalmi szintű értékvesztés, gyökerét vesztett neoliberális kapitalizmus, Múltba révedő anakronizmus, egzisztenciális létszükséglet-piramis, Korhadt gubójában vegetálva csupán atomizálódott tagja egy szétbomlott eresztékű sokaságnak.
Csubszi
2021. február 12. 19:38
Igaza van a címben, de ezt csak a Fidesztől kapunk, minttudjuk tapasztalatból!
zakar zoltán béla
2021. február 12. 17:56
Rád nézek, s röhögök! Már szólnod se kell!
annamanna
2021. február 12. 13:27
Szerintem ez iszonyatosan jól összeszedett, pontos és rendkívül fontos szöveg. Meg is néztem hirtelen, ki írta, a wikiről kiderült, hogy Nagyatádon született, és eszembe jutottak az alábbi hírek: "Betiltották az alkoholfogyasztást Nagyatád közterületein, miután a helyieket a járványügyi szabályoknál jobban érdekelték, hogy kivel mi történik éppen, és hogy éli meg a bezártságot, amit dohányboltok előtt csoportosulva beszéltek ki. (...) A rendeletet hétfőn hirdette ki a polgármester, és azonnal hatályba is lépett. Mire az ATV a városban járt, mindenki otthon ivott." https://index.hu/belfold/2020/04/21/betiltottak_a_kozteri_alkoholfogyasztast_nagyatadon/ "Két hónapra bezártak egy nagyatádi pékséget, mert a korlátozott idősávban kiszolgáltak egy 60 éves vevőt (...) A vásárló maszkban lépett be boltba, ám később a rendőrök igazoltatták őt, és kiderült, hogy 60 éves, azaz nem tartózkodhatna bent. Az eset Nagyatádon történt, ahol a kijárási tilalom első napján 8 óra után nem sokkal - elvileg 10 perccel - szintén megbüntettek a rendőrök egy nőt 30 ezer forintra, aki az édesanyjához ment, hogy a gyerekeinek elhozza az ott főzött ételt. (...) Kapcsolódó: Az idősek legtöbbjét nem érdekelte a vásárlási idősáv az első héten, inkább mentek délután a tömegbe" https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/vasarlasi-idosav-pekseg-buntetes-bezaras-nagyatad/b1def9c Ander "1992 óta Barcson lakik". Barcsról ismerek valakit, aki képes volt otthagyni a középiskolát arra az időre, amíg az anyja lebetegedett, hogy helyette hordja a hajnali vonattal a virágokat a pesti nagybanira, ahol az anyja kofa volt. "anyja rokkantnyugdíjas népművelő. Mindkét szülője kisparaszti családból származik. (...) 2003-tól kezdve a barcsi Dráva Múzeum művelődésszervezőjeként dolgozott, illetve ezzel párhuzamosan a Barcsi Ipari és Kereskedelmi Szakiskola történelemtanára lett." Nagyon is tudja, mit beszél. Nem csak mások szövegeiből ollózta össze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!