A washingtoni események tanulsága

2021. január 11. 15:12

Európában ez a példa még sokkal nagyobb gondokat idézhet elő a jövőben…

2021. január 11. 15:12
Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton
Alfahír

„Megrázó képeket láthatott az, aki január 6-án követte a Washingtonban zajló eseményeket. Az amerikai elnökválasztást elveszítő, ám vereségét el nem ismerő Donald Trump által felheccelt tömeg betörése a Capitoliumba puccsnak kevés volt, az Amerikai Egyesült Államok politikai rendszerét nem tudta megrengetni. Ám társadalmi jelentősége túlmutat önmagán, ami pedig még rosszabb: Európában ez a példa még sokkal nagyobb gondokat idézhet elő a jövőben…

Még ha biztosak is lehetünk abban, hogy Donald Trump legkésőbb január végén leköszön és megkezdődik Joe Biden elnöksége, van valami ijesztő abban, hogy az Amerikai Egyesült Államok, a demokrácia egyik őshazájaként emlegetett ország idáig juthatott. Persze látjuk magunk körül, hogy olyan időket élünk, amikor évtizedes tabuk dőlnek meg, azokat a politikai rendszereket pedig, amelyek eddig a pluralizmusra, a különböző vélemények elfogadására és a kompromisszumkeresésre, valamint az egymás iránti bizalomra épültek, most nagyhangú és nárcisztikus »népvezérek« próbálják meg saját képükre szabni. Donald Trump, a világ populista vezetőinek példaképe már így fog bekerülni a történelemkönyvbe: az ember, aki úgy gondolta, hogy azt a finom fékeken és ellensúlyokon alapuló rendszert, ami az Egyesült Államok lényegét adja, egy személyben, Twitter-posztokban fogja irányítani, amikor pedig kudarcot vallott, összeesküvés-elméletekkel hergelte híveit és elérte, hogy a Capitoliumban egy halálos áldozatokat követelő dulakodás kezdődjön.

Trump távozni fog, de ezek az emberek, akiket éveken keresztül az orruknál fogva vezetett, itt maradnak a kérdéseikkel és azzal a kétellyel, amit az eredmény el nem ismerése keltett bennük. Nagy feladata lesz a most soron következő adminisztrációnak, hogy a társadalmi békét visszahozza Amerikába. Ugyanakkor azok a politikusok, akik Trumpot mesterüknek tekintették, itt maradnak közöttünk. Nem csak Amerikában, de Európában is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
k33
2021. január 12. 17:17
Az USA-ban beindult valami, valami olyan mint itt nálunk 2002-ben. Most majd kiderül, hogy az amerikaiak, szabadság szeretők, vagy birkák.
zakar zoltán béla
2021. január 12. 17:12
RogyaDéK
rovan
2021. január 11. 23:55
Te is választási csalásra készülsz, köcsög? Az nem lesz túl hiteles 0.1%-os támogatottsággal.
nyugalom
2021. január 11. 23:39
Ez a fizetett aruló mar készul a balhera, mar bejelenti ezzel a provokaciot! Alinskyból felkeszultek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!