A Bazošon vett kolostor

2020. december 30. 08:10

Egy Árpád-kori premontrei kolostorról van szó, a 800 éves múltra visszatekintő épület a határmenti kisváros szégyene.

2020. december 30. 08:10
Orosz Örs
Facebook

„A Bazošon vett kolostor...

Augusztusban többen is átküldtétek azt az ismert szlovák adok-veszek oldalon megjelent hirdetést, melyben középkori kolostort kínáltak eladásra elérhető áron. Mivel egy ipolysági ingatlanról volt szó, rögvest meg is kerestem Zachar Pál kollégámat, helyi önkormányzati képviselőt, hogy járjunk utána a dolgoknak. Kiderült, hogy egy Árpád-kori premontrei kolostorról van szó, melynek a tatárjárás kori újraalapító levele egyben a város első írásos emléke is. Jelenlegi állapotában ez a belvárosi, 800 éves múltra visszatekintő épület a hátármenti kisváros szégyene. Annak ellenére, hogy a hajdan hozzá tartozó plébániatemplommal együtt ez Ipolyság legrégibb épülete, a rendszerváltás óta az állaga csak romlott, mígnem végveszélybe került. A kolostorépület magyarországi tulajdonosa ugyan nagyon szerette volna felújítani, de az itteni hivatali ügyintézésbe beletörött a bicskája. Mivel a konkrét ingatlant övező összes telek egy másik birtokos, a Rozsnyói káptalan tulajdonában volt, az épületet eddig hivatalosan meg sem lehetett közelíteni, nem még hogy fejleszteni.

Palival erre a lehetetlenre vállalkoztunk és belevágtunk az ügyintézésbe. Külső forrás hiányában ez bizony egy merész vállalkozás volt, de hiszem, hogy megérte. 5 hónap intenzív tárgyalás után végül a rozsnyói püspökséggel dűlőre jutottunk és a Sine Metu Polgári Társulás a napokban megvásárolta a környező (17. századi, Jezsuita alapokon nyugvó) épületet és udvart.

Úgy érezzük, hogy a Gombaszögi pálos monostor

nál szerzett tapasztalatokat kár lenne a fiókban hagyni, hisz bőven akad olyan kallódó érték szülőföldünkön, ahol ezeket kamatoztatni lehet. A gombaszögi kolostor ügye már jó irányba halad, ideje hát új projektbe kezdeni, hiszen Ipolyság is megérdemli a figyelmet!

A 24. órában járunk, meg kell menteni ezt az épületet!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
clansman
2020. december 31. 19:23
Ha a kommentben akarok írni valamit aposztrof jellel, akkor nem engedi a mandi, de a címben simán lehozza, hogy Bazo(s)
56október
2020. december 30. 20:39
Adj a tótnak (magyar) kolostort - kuplerájt csinál belőle! Hogy mért? Mert magyar!
mustarharmas
2020. december 30. 18:12
Le a kalappal, hősök vagytok!
istvánkeve
2020. december 30. 11:51
Ugye mennyivel szimpatikusabb a visszavásárlás a "visszakövetelés" helyett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!