George Pell bíboros felmentése: így manipulál a 444

2020. április 07. 21:15

Úgy tűnik, csak addig érdekelte a 444-et George Pell bíboros pere és elítélése, amíg pedofilozni lehetett.

2020. április 07. 21:15
Szilvay Gergely
Mandiner

Nem kevesebb, mint hét cikket szentelt a George Pell ausztrál bíboros, volt sydney-i érsek, Ferenc pápa által kinevezett vatikáni kincstárnok elleni, molesztálás miatti pernek a 444 2017 és 2020 januárja között. 

Ezek közül hat cikk 2019-2020 folyamán jelent meg, az utolsó 2020. január 12-én, ekkor arról írtak a Guardian alapján, hogy „új börtönbe költöztették a pedofil Pell bíborost, mert drónról próbálták lefilmezni”. 

Ahhoz képest, hogy a 444 milyen sok figyelmet fordított George Pell bíboros ügyének, gondosan hangsúlyozva, hogy „pedofil”, és a külföldi lapokban is megtalálta a róla szóló híreket, valahogy teljesen elfelejtette 2020. április 7-én közzétenni azt a világszerte minden fontos lap által megírt, reggeli hírt, melyhez csak az MTI-t is elég lett volna kinyitni: hogy az ausztrál legfelsőbb bíróság meglehetősen gyorsan és teljesen egységes döntéssel felmentette Pell bíborost a korábbi bíróságok által kirótt ítélet és büntetés alól. Legalábbis

a 444 „george pell” kulcsszava alatt nem találni ilyen hírt, és az oldalt átpörgetve sem látunk híradást április 7-én este kilenckor.

Pedig, akárcsak a BBC, a hazai balosok angol kedvence, a Guardian is megírta a felmentést, sőt még publicisztikát is szentelt a miértnek. Az Index is beszámolt a felmentésről. A katolikus lapok beszámoltak róla, de a Guardian is, hogy Ferenc pápa üdvözölte Pell felmentését, és imádkozik a korábban „igazságtalanul elítélt” bíborosért.

A 444-en? Sehol semmi.

Még egy átkozott, eldugott kishír sem.

Ha a 444 eddig nem szentelt volna figyelmet az ügynek, érthető volna, hogy nem közli a felmentésről szóló hírt. De azután, hogy végigkövette Pell bíboros kálváriáját, igen furcsa, hogy nem teszi meg. Azt pedig kétlem, hogy ez pusztán szerkesztői figyelmetlenség volt a részükről. Máskor olyan szépen kitúrják a mellékes híreket is.

Ez a kicsinyesség netovábbja.

A legfelsőbb bíróság azt is megtehette volna, ha nem találja az ítéletet kielégítőnek, hogy visszaküldi az ügyet Victoria állam fellebbezési bíróságának; vagy akár az egész eljárást újrakezdhették volna az alsófokú bíróságon. Nem: a legmagasabb szintű ausztrál bíróság felmentette a bíborost, teljesen egyöntetűen, minden tagjának egységes állásfoglalásával. Ez azért mutat valamit.

A bíborost először 2018 decemberében mondták ki bűnösnek öt ízben elkövetett szexuális visszaélés miatt, amelyeket az eredeti vádak szerint a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két, 13 éves tagjával szemben a kilencvenes években követett el, néhány hónappal azután, hogy a város érsekévé nevezték ki. A bíboros fellebbezett az ausztráliai Victoria állam fellebviteli bíróságához, de az helyben hagyta az ítéletet. George Pellt hat év szabadságvesztésre ítélték, és 13 hónapot töltött börtönben. Az ausztrál legfelsőbb bíróság azonban az újabb fellebbezés után nem véletlenül döntött gyorsan és egyöntetűen a felmentése mellett.

A Pell ellen felhozott állítólagos bizonyítékok ugyanis elég gyenge lábakon állnak. A két állítólagos áldozat közül ugyanis csak egyik jelent meg a bíróságon. A másik elhunyt 2014-ben, de korábban az mondta édesanyjának, hogy sosem molesztálták. Emellett a maradék egy állítólagos áldozat vallomásában állandóan változott az események időpontja, ahogy az egész narratíva is, és számos inkonzisztencia lelhető fel benne.

Harmadrészt az alsóbb rendű tárgyalásokon másik húsz tanú ellene mondott az egyetlen állítólagos molesztáltnak, s arra is felhívták a figyelmet, hogy a megjelölt időpontokban a melbourne-i katedrális sekrestyéje tele kellett, hogy legyen emberekkel, tehát Pell nem tudott volna molesztálni senkit. 
 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rick Deckard
2020. november 21. 08:55
"A legfelsőbb bíróság nem azt mondta ki, hogy Pell ártatlan ...bár a legfelsőbb bíróság is hiteles tanúnak tartotta a vádlót, de elfogadták a védelem érvelését, miszerint az esküdtszék nem vette kellőképpen figyelembe a felmerülő kétségeket. Elfogadták a vád érvelését, hogy az erőszak megtörténhetett, de a védelemnek is igazat adtak, hogy számos tényező valószínűtlené tette annak bekövetkeztét. Döntő bizonyíték hiányában így arra jutottak: "jelentős a valószínűsége", hogy egy ártatlan embert ítéltek el. A döntés jogerős, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a bíborosnak nem lesz több dolga az igazságszolgáltatással: büntetőügytől nem kell tartania, de az uszodai per egyik vádlója és a székesegyházban állítólagosan molesztált, 2014-ben elhunyt férfi családja is polgári eljárást indított. Egy szexuális zaklatásokkal foglalkozó ügyvéd a Seven Newsnak arról beszélt, hogy a sokak szemében felháborító döntés újabb áldozatokat ösztönözhet a tanúskodásra, ugyanakkor másokat elijeszthet tőle." https://444.hu/2020/04/08/minden-vad-alol-felmentettek-a-biborost-de-a-tortenete-nem-jutott-nyugvopontra Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. Könyvtárnyi esetet hoztak fel Pell ellen. A Vatikán bevetette minden erejét, talán a Cosa Nostrát is, hogy a legfelsőbb bíróság nekik tetsző ítéletet hozzon.
confitür
2020. április 24. 06:29
Sajnos a 444 egy olyan szarházi trágyadomb amilyen elég kevés létezik a világon.
syphax
2020. április 09. 06:49
ÉN IS IDŐS VAGYOK ÉS NYUGGER IS! RÁADÁSUL KIFEJEZETTEN ÓHAJTANÁM HOGY ÚTÁLJON(!!!!!!)--AMENNYIRE CSAK LEHET-- A CSAJ!!! UGYANIS ÉN KIFEJEZETTEN MEGTISZTELTETÉSNEK VESZEM AZT, HA AZ ILYEN "ILONY"-SZERŰ NŐNEMŰ ÉSZKOMBÁJNOK FIDESZ FAN-KÉNT MEG FIDESZ SEGGNYALÓKÉNT ÁPOSZTROFÁLNAK. MAGYARÁN: BIROM AZT, HA PUKKADOZNAK A PIPÁTÓL A FIDESZ ELLENESEK.
iIonah
2020. április 08. 19:37
Tisztelt Uram! Amit ön itt művel, az már a zaklatás kategóriájába esik. Ha nem fejezi be azonnal, akkor meg fogom tenni a szükséges, és finomnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető lépéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!