Élvezem, amikor nem pofán ütős szerepeket kapok

2020. február 10. 16:40

Valóban nem lehetett mást csinálni, mint azt mondani a Katonában és a Színművészeti Egyetemen, hogy nem dolgozhat tovább Gothár Péter.

2020. február 10. 16:40
Udvaros Dorottya
hvg.hu

„Hogyan érintette a Gothár-ügy, és művészi pályájának legfontosabb társulata, a Katona elleni támadások? 

Fájdalommal. Amikor először kirobbant, hogy valami botrány van, arra gondoltam, hogy verbális inzultus történt. Péter keményen bánik a színészekkel, ki akarja mozdítani őket a komfortzónájukból. Annak idején Székely Gábornál vagy Ljubimovnál végigsírtam a próbafolyamatokat, mert ők is a komfortzónámból akartak kimozdítani. A színházi alkotómunka nem virágos réten szaladgálás könnyű tüllruhában, hanem kegyetlen, sírással, zokogással teletűzdelt folyamat. És közöttünk annyi közös szál van, annyi közös emlék.

A tudatom meghasad, a szívem kettészakad, mert nagy mesternek tartom Gothárt. Elkövetett valamit, amit nem lett volna szabad elkövetni.

És valóban nem lehetett mást csinálni, mint azt mondani a Katonában és a Színművészeti Egyetemen, hogy nem dolgozhat tovább. De az megengedhetetlen, szigorúan tilos, hogy ezt az ügyet bármiféle módon felhasználják pártok, oldalak egymás ellen.

Távol tartja magát a politikai csatározásoktól, tartózkodik a színpadon kívüli állásfoglalástól, mégis felemelte a hangját a Színművészetit érő támadások ellen.

A nagy pedagógusok, Székely, Zsámbéki, Ascher mind ott voltak a közös éneklés felvételén. Ők az én mestereim, az ő kezeik között lettem színész, én ezt nem tagadhatom meg.

Mit gondol arról, hogy a Nemzeti Színház az egyik fő haszonélvezője a tao megszüntetésének, a szakmai egyeztetés nélkül elfogadott kultúrtörvénynek?

Tudomásom szerint igenis voltak szakmai egyeztetések. Sem államtitkár, sem főpolgármester nem vagyok. Laikusként és nem gazdasági szakemberként nem tudom eldönteni, hogy ki az igazi vesztese a tao eltörlésének. Nagy reményekkel várom a március elejére ígért kultúrtörvényt. Remélem, hogy a karizmatikus független alkotók a jövőben is megkapják azt az anyagi támogatást, amiből továbbra is létre tudnak hozni emblematikus előadásokat. Egyébként azt gondolom, hogy Vidnyánszky Attila, mint ahogy annak idején Jordán és Alföldi is megpróbál sokszínű repertoárt kialakítani, és a Nemzetiben mindenféle színházi ízlés helyet kap.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. február 13. 07:15
A nagy pedagógusok, Székely, Zsámbéki, Ascher mind ott voltak a közös éneklés felvételén. Ők az én mestereim, az ő kezeik között lettem színész, én ezt nem tagadhatom meg." hát Udvaros Dorottya, ez magyarul annyit jelent, hogy beállt a libsikórusba. Mert ha már a "közöséneklésnél" tartunk, például a munkahelyét, a Nemzeti Színházat az Orbán kormány hozta létre, magát Dorottya ez a kormány fizeti, maga ennek a kormánynak a jóvoltából fizet kevesebb adót, és kidebb rezsit....és mégsem énekel együtt az Orbán kormánnyal, de még Dörner Györggyel sem. Jut eszembe, Dörner György, Mécs Károly, Reviczky is közösénekelt?
catalina9
2020. február 11. 12:44
Azt hiszem Udvaros Dorottyától sem fogom hallani a Nemzeti Dalt.
Zsusztina
2020. február 11. 07:05
Dorottya nem beszél, pedig biztosan tudna mit mondani arról, hogy hányszor kellett természetben fizetnie azért, hogy dolgozhatott. Valszeg már maga sem tudta, hogy miért zokog. Egyébként egész jó színésznő, de ez is hozzátartozik az igazsághoz.
syphax
2020. február 11. 05:59
Én már lassacskán ott tartok, hogy megállapitom--a lelkemben-- AZ Ú.N. KOMOLYZENESZERZŐN ÉS A KOMOLYZENEI MUZSIKUSOKON KIVÜL MINDEN Ú.N. "MŰVÉSZ" SZÜLETETT CSEPŰRÁGÓ ÉS ERKÖLCSTELEN SZÉLHÁMOS. A költőtől kezdve a szinészig mind, AKIKRE NEKEM NINCS SZÜKSÉGEM, EGYSZERŰEN NEM KELL NEKEM AZ, AMIT ŐK CSINÁLNAK.ÉLJENEK MEG ABBÓL AMIT AZOKTÓL KAPNAK, AKIKET SIKERÜL ÁTVERNIÜK. NEM ÉRDEKEL MÁR SEM A SZINHÁZ, SEM A FILM, SEM AZ IRODALOM, DE MÉG A KÉPZŐMŰVÉSZETI Ú.N. "ALKOTÁSOK" SEM!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!