Levelek

2019. december 19. 20:45

Eljönnek majd csodálni Robert Wilson nem ellenzéki és nem kritikus színházát, de utána majd azért el fogják mondani, hogy csak az ellenzéki és a kritikus színház jó.

2019. december 19. 20:45
Gábor László
Origo.hu/888

„Hadd válasszak ki egyetlen rendezőt a színháztörténelemből. Nem is magyart akarok. Robert Wilson. Butaság ilyet leírni bárkiről is, hogy a legnagyobb élő színházrendező, de hogy az egyik legnagyobb, azzal senki sem vitatkozik. Ha esetleg elmegy Amerikába szavazni, akkor – nyilatkozataiból nem nehéz kitalálni – a Demokratákra szavaz, kvázi a baloldalra.

Tehát példánk egy jobboldalinak, konzervatívnak nyilvánvalóan nem nevezhető, nagy művész. Több előadását láttam az elmúlt húsz évben. Gyönyörűek. A Quartett például. A Veszedelmes viszonyokból írta Heiner Müller, a főszereplő Isabelle Huppert volt. Katartikus előadás. Kritikus? Mivel szemben? Ellenzéki? Itt már a kérdésfeltevés is ostobaság. Nem. Egyszerű katartikus. Vagy a La Fontaine meséiből készített előadása. Kevés szebbet láttam. Kritikus? Ellenzéki? Ne vicceljünk. Katartikus, igen. Pusztán csak annyi. Ellenzéki volt a kétszereplős csodája Willem Dafoe-val és a nagy orosz táncossal, Barisnyikovval egy elmegyógyintézetbe zárt orosz költőről? Csak szívszorító. Katartikus. Esetleg Az árnyék nélküli asszony, Richard Strauss operája, amit elmondhatatlanul gyönyörűen megrendezett, ellenzéki vagy kritikus előadás? Talán a Pillangókisasszony? Esetleg a Pelléas és Mélisande?

Robert Wilson egyik előadása tavasszal jön Pestre, a balliberális oldal által annyira megvetett Nemzeti Színházba, Vidnyánszky Attila hívta ide. Rengeteg balliberális színházvezető fog kérni olcsó szakmai jegyet, eljönnek majd csodálni Robert Wilson nem ellenzéki és nem kritikus színházát, de utána majd azért el fogják mondani, hogy csak az ellenzéki és a kritikus színház jó.”

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2019. december 20. 10:38
Hát kérem szépen már új darabot próbáknak a Vígszínházban! Hereverő heverő címmel Készült a DK-s művészi kultúra körben. Rendező Alföldi Roberta Főszereplő: Gréczy Zsolt művész úr
Szabó A. Imre
2019. december 20. 01:09
Szophoklész színháza ellenzéki volt? Shakespeare színháza ellenzéki volt? Moliére színháza ellenzéki volt? A politizáló (ideologikus) színház alig kétszáz éves és a színházi kultúra egy hajszálvékony szegmensét foglalja csak el. Aki összekeveri --- főleg, ha színházi ember --- a politizáló színházat az ember sorskérdéseire, alapvető problémáira érzékeny színházzal, az hazudik, mert tévedni ekkorát ekkorát egy hozzáértő nem tud.
Bell & Sebastian
2019. december 19. 23:36
Hihi, a büdösbunkó judeo-bolsevikik attól félnek, hogy nem nevelhetik tovább a jónépet forradalmi szarságokkal. A szerzőnek van igaza, legyen bármilyen mutatvány, ha nincsen benne katarzis, aki nem tudja, hogy mit jelent e szó: irányváltást a jobb felé, szart se ér az egész. Bizonyára olyan színház is van, amelyik képes másféle irányváltásra kényszeríteni, csak oda én nem megyek be. Egyébként ezt, a bal-bib-lib által annyira előidézni óhajtott jelenséget kielégülésnek hívják, ami még véletlenül sem tévesztendő össze a katarzissal.
kunfia2
2019. december 19. 22:23
A színház,színház,az orbánista színház,kabaré.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!