V4-ek magasabb fokozatban

2019. október 28. 21:21

Egy jövőbeni visegrádi egyetem versenytársa, alternatívája lenne a Soros-féle CEU-nak.

2019. október 28. 21:21
Pálffy István
Magyar Nemzet

„A V4-együttműködésből ma egy visegrádi egyetem kétségkívül hiányzik. Nemcsak hogy komoly versenytársa lehet a Soros-­féle Közép-európai Egyetemnek, de más vezető nyugati alma matereknek is. Megjegyzem, a XIV. században Angliának még csak két egyeteme volt, míg a mi régiónknak már három. Kellő politikai szándék megléte esetén 2021. február ­15-én, a visegrádi együttműködés 20. évfordulóján le lehetne tenni a V4-egyetem alapkövét. Mégpedig a Prága, Krakkó, Budapest háromszög aranymetszési pontján – korrekt megnevezéssel –, Bratislavában. Pozsony így „hallgatómegállító jogot” nyerne Béccsel, az ottani CEU-val szemben, akárcsak elő­deink nyertek majd 700 évvel ezelőtt. Hatalmas potenciál rejlik a V4-ekben; hogy a Nyugat marginalizálni igyekszik, az nem is lehet véletlen. A négy ország partvonalra szorítása a nyugati hatalmi geopolitika része.

Mind a négy visegrádi büszkén vallja, hogy történelmi nemzet. Nincs értelme ezt vitatni. Szlávok már a IX. században államalakulatokat formáztak a térségben, a lengyelek még akkor is léteztek, amikor a porosz és az orosz között évszázadokra eltűnt a hazájuk, mi magyarok pedig a középkor hét legnagyobb euró­pai királyságának egyike voltunk, és ma is vagyunk, akik vagyunk. A V4-együttműködés egyik fundamentuma, hogy a történelmi fejlődések sajátosságait – időbeli és térbeli eltéréseit – figyelembe tudta venni. Mi több, éppen arra lehet építeni, hogy mind a négy nemzetnek az életében bőven volt olyan történelmi kataklizma, amely feladta a leckét. Most stabilizálni és versenyképessé kell tenni a ­régiót. Könnyű mondani és irgalmatlanul nehéz munka végrehajtani.

De Visegrád a magasban lévő város. A hegyen épült város, amit pedig köztudottan nem lehet elrejteni. Romjai ma is ott büszkélkednek, egyértelmű jeleként a V4-ek jelen lévő politikai örökségének és jövőbeli potenciáljának. Ez a gazdasági-politikai tőke most a lengyel választás után még többet ér. Az országos választások pedig regionális tétekkel járnak együtt. A lengyel győzelem hasonló magyar győzelemmel nyer igazi értelmet és fordítva. És igaz ez a V4-ek bármelyikének kormányára, amíg a térségi együttműködés felülírja a szimpla párt­érdekeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reugrangon
2019. október 30. 22:12
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
tuttle005
2019. október 29. 16:21
És mit fognak tanítani ezen a v4 egyetemen? Történelmet? Elég változatos lesz a paletta: - Magyar eredetkutató intézet: ugur-kipcsak-türk-magyar-szír-kirgiz-hun-mandarin vérrokonság nyomában - Szlovák ókortörténeti tanszék, vezetője Jan Slota: a 2000 éves szlovák államiság kialakulásának első időszaka (Vindobona, Carnuntum) - Kötelezően választható tantárgy: A V4-államiság rendeleti alapjai, más néven Benes-dekrétumok - Kötelezően választható tantárgy: Matej Cak és a szlovák földbirtokrendszer
Hesperia
2019. október 29. 14:37
"Kellő politikai szándék megléte esetén 2021. február ­15-én, a visegrádi együttműködés 20. évfordulóján le lehetne tenni a V4-egyetem alapkövét. Mégpedig a Prága, Krakkó, Budapest háromszög aranymetszési pontján – korrekt megnevezéssel –, Bratislavában. Pozsony így „hallgatómegállító jogot” nyerne Béccsel, az ottani CEU-val szemben, akárcsak elő­deink nyertek majd 700 évvel ezelőtt. " Helyes! Támogatom. (És a felvetés a lényeg, nem pedig az olyan részletek, hogy mennyire korrekt Pozsonyt "Bratislavának" nevezni [szerintem sem korrekt], vagy hogy a CEU tényleg jó egyetem-e.)
koronaszepe
2019. október 29. 13:00
Hát ez meg honnan került elő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!