Házasság kontra együttélés

2019. augusztus 30. 19:48

Formalitás vagy tartalom?

2019. augusztus 30. 19:48
Póta Réka
Képmás

„Jól ismerjük a sokat hangoztatott házasságellenes érveket: elavult intézmény, felesleges hercehurca, csak egy papír, a belsőleg bizonytalanok pótcselekvése, látszatfenntartás a külvilág felé, válás esetén pedig bonyolult és fájdalmas jogi, vagyoni, láthatási viták végeláthatatlan folyamával jár. A házasság, mint intézmény sokat hangoztatott kudarcát a statisztikák is alátámasztják, hiszen három házasságból kettő válással végződik. A fentiek ismeretében felmerül a kérdés: Miért vállalkoznak rá mégis sokan? Jó volna, azt hinni, hogy minden döntés mögött jól átgondolt, tudatosan megélt és komolyan vett szándék, értékrend húzódik, de erről nincs mindig szó. Szintén túlzás volna azt állítani, hogy a legtöbben csupán a cukormázas-habos, esküvői felhajtás bűvöletében ragaszkodnak a formalitáshoz.

A szép, ünnepélyes és emlékezetes esemény mögött legtöbbször igenis nagy elhatározás áll, döntés, morfondírozás, kétségek és bizonyosságok számbavétele.

Bármilyen felületes is legyen a kiindulópont, a házasságra készülők óhatatlanul nagy döntéssel szembesítik magukat, hiszen országnak-világnak, de legalábbis a családjaiknak, rokonaiknak, barátaiknak, az államnak és – hívő emberek esetén – Istennek színe előtt is felvállalni készülnek egymást és döntésüket a közös élet mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. szeptember 01. 22:03
Akinek megadatik, tartós, harmónikus párkapcsolatban élni, az szerencsés és ez a lelki egyensúlyára és egész egészségi állapotára kihat. A csonka családok helyzete általában nem könnyü, de segítö nagyszülök és igazi barátok, komoly segítséget jelenthetnek számukra.
ami személyes
2019. szeptember 01. 11:16
A világ változik, de a " ... szeretet erős mint a halál ..... lángjai az Úrnak lángjai"
Megtalálta
2019. augusztus 31. 21:07
"...hiszen három házasságból kettő válással végződik." Én 50% körüli arányról tudok. Amennyiben tényleg igaz az, hogy háromból két házasság válással végződik, az már tényleg válság.
u.cserkész
2019. augusztus 31. 12:45
Talán nem vagyok igazán modern, de nem értem.... Veszel egy, mondjuk, porszívót, számlával és használati útmutatóval, jótállási jeggyel. Meg a jó Isten tudja, milyen papírokkal. 20 - 30 ezer forint értékben. Egyesek szerint a házasság nem ér ennyit.!? (És még csak vallásos sem vagyok.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!