Ami a történelemkönyvekből kimaradt: a roma holokauszt emléknapja

2019. augusztus 04. 08:38

A mai magyar közoktatásban a romákról némi sztereotipikus megjelenítésen kívül szinte semmilyen tényszerű tudást nem adnak át.

2019. augusztus 04. 08:38
Ignácz Judit
Mérce

„A politikai hatalom hallgatott a roma nép szisztematikus, magas szinten szervezett, kegyetlen elpusztításáról, kiirtásáról. Áldozatszerep és a történelmi események felelősségvállalásának hiánya jellemzi a magyar történelemórákat és tankönyveket. A roma történelem, kultúra, irodalom főbb férfi és női alakjainak nem sztereotip reprezentációja egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis számban jelenik meg a magyar közoktatási rendszerben és tankönyvekben. A nemrégiben elfogadott köznevelési törvény módosításának köszönhetően a magyar oktatási rendszer nagy valószínűséggel továbbra sem lesz képes inkluzívan, a legnagyobb magyarországi nemzetiség több évszázados, közösen megosztott történelmét tantervbe iktatva oktatni. 

A történelemórák elvárása a magyar történelmi események, dátumok, személyek teljes ismerete, melynek a roma történelem, a főbb személyek és dátumok szintén számottevő részét képezik. Mégis, a mai magyar közoktatásban a romákról némi sztereotipikus megjelenítésen kívül szinte semmilyen tényszerű tudást nem adnak át. 

Egy ideális világban, a tanulás közös, kölcsönös és megosztott értékek alapján történik, ahol nemcsak a többségi társadalom történelme, irodalma, kultúrája, hanem a társadalmat képező kisebbségi közösségek, ebben az esetben a roma nemzetiség történelme, kultúrája, irodalma és főbb alakjai egyaránt ugyanolyan mértékben megjelennek és képviselve vannak. Ennek hiányában a mai napon, a roma holokauszt 75. évfordulóján a mi felelősségünk biztosítani, hogy a magyar és roma történelem eme fontos eseménye ne merüljön feledésbe, és ne történhessen meg újra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2019. augusztus 05. 00:45
Megnéztem ezt a kis hölgyet, kicsoda, vele semmi bajom...bár így élne mindegyikük...
Harangláb
2019. augusztus 04. 23:49
Amiről a kedves fiatal hölgy ír, az 75 éve történt. A történelem része, biztos szörnyű volt, de akkor én nem éltem, nem vagyok felelős érte... és nem gondolom, hogy emiatt szeretnem kellene azokat az utódokat, akik nagyon nem az én ízlésem szerint élik a kis életüket, tetszik érteni?!!! Úgyhogy tessék engem békén hagyni, amíg szépen beszélek!
Természetes Orbánizmus
2019. augusztus 04. 17:39
Előitélet a tulélés amelyhez a kúlcs Juditka!
Joe Calve
2019. augusztus 04. 16:08
Nem igaz, hogy a cigányokról nincs semmi a magyar oktatásban csak "sztereotípia. Tessék csak gondosan olvasni Arany Jánost, Tömörkény Istvánt, Gárdonyi Gézát, Jókai Mórt, Móricz Zsigmondot, stb... Rengeteg jelenetben előfordulnak a cigányok, nagyon is életszerűen. Ami a hollókosztot illetti: uncsi. Hetven éve volt, senki élőnek semmi köze hozzá. tessék már leszakadni róla! Amúgy értem én, hogy a felforgatóknak ( Kohn Béla, Szamuely Tibor, Martos Flóra, Lukács György, Heller Ágnes, stb...) mindig kell egy kipécézett (szerencsétlen, mit sem sejtő) áldozat, akit pajzsként előre lehet tolni a közrend (és a gazda faj) meggyengítése érdekében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!