Lusták a magyar nők?

2019. január 06. 09:41

Amikor elolvastam egy cikket az Európában leglustább magyar nőkről, nem akartam hinni a szememnek.

2019. január 06. 09:41
Székely András
Képmás

„Amikor elolvastam egy cikket az Európában leglustább magyar nőkről, nem akartam hinni a szememnek. Körülnéztem a családomban, a barátok közt, végiggondoltam a nőket, akiket ismerek: valóban annyira lusták lennének, csak én eddig nem vettem észre? Vagy lehetséges, hogy csak az én környezetemben tűnik hihetetlennek a kijelentés? Aztán utánanéztem, miről is szól ez a statisztika.

Az Eurostat felmérésében arra kérdeztek rá, ki az, aki mindennap végez otthon házimunkát vagy főz valamit. Ebben a kérdőívben valóban a legutolsók lettek a magyar nők, mindössze 56 százalék adott a kérdésre igenlő választ, a férfiaknak pedig csupán 14 százaléka, ezzel éppen lehagyva a bolgár férfiakat (13%) és a horvátokat (12%).

Érdekes módon csupa közép-kelet európai ország végzett a legrosszabb helyeken – a szlovénok és a csehek sem dicsekedhetnek az eredményeikkel. Lehetséges, hogy ezekben az országokban – az elmúlt évtizedek »láblógatós« körülményei miatt – mindenki így ellustult? Ahelyett, hogy takarítanánk és főznénk, nap mint nap elmegyünk valahova, sörözünk, vásárolunk, étteremben szórjuk a pénzt? És nem csak mi, férfiak, hanem a nőknek is csaknem a fele? Úgy érzem, itt valami sántít. Férfiként még talán bevállalnám, de hogy a nők... (...)

Egy nyugat-európai polgár számontartja, hogy ő most otthon házimunkát végez, mert felmossa este a fürdőszobát. Vagy önkéntességnek tekinti azt, amikor elmegy feldíszíteni a felekezetének a templomot egy szertartásra és énekel a helyi kórusban.

Egy magyar? Szinte soha, hiszen ezek – vagy akár a szomszéd füvének a lenyírása, esetleg bevásárlás a nehezen mozgó idős ismerős helyett – számunkra nem munkák, nem önkéntesség, hanem az élet természetes velejárói, mindennapi feladatok.

Nem szeretném eldönteni, melyik szemléletmód a helyes, de egy újságírónak illene végiggondolnia egy állítást, mielőtt megfogalmazza, és azt is, hogy egy hangzatos címmel kikbe rúg bele. Utána kellene gondolnia, esetleg van-e valami más is a háttérben. Mert nem csak az ismerőseimet sérti meg ezzel, hanem a saját baráti körében, rokonságában élő nőket, akiket ha megkérdez, szoktak-e mindennap takarítani, akkor letámasztják a partvist, és megállnak, hogy visszaemlékezzenek, mikor takarították ki utoljára a hűtőszekrényt, majd szégyenlősen bevallják, hogy hát bizony nem szoktak mindennap... Mondja nekik személyesen a szemükbe, hogy „akkor ti bizony mind lusták vagytok«!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dekoninck
2019. január 07. 11:41
És ha a nyugat-európai polgár számontartja a házimunkát, akkor a GDP-be is beleszámít?
harpec
2019. január 07. 10:40
Na erről az jut eszembe, mikor olasz ismerőseinkkel átbeszéltük a mindennapi kajálás-főzés témát. Mondtam, hogy későn érek haza, én nem főzök, csak hétvégén. Teljesen kiakadtak, hogy az együtt evés az szent dolog, minden nap főznek és együtt ülnek asztalhoz. (Mondjuk, mi már haza is teljesen különböző időpontokban érünk, szinte minden nap máskor.) Kicsit szégyelltem magam ,meg irigyeltem őket az isteni zabákért, de hát az olaszok erről híresek. Alig vártam, hogy náluk lakjunk a vakáció alatt. És akkor kiderült mit hívnak ők "főzésnek". A gyerek betette a virslit a sütőbe, kirakták a sajtot a hűtőből, a darabolt salátát a zacskóból, amit mindenki magának leönthetett olivával, oszt ennyi. Így ment egy hétig. Mi meg egy hétig röhögtünk a "szent olasz együtt kajáláson".
jucidom
2019. január 06. 22:17
A statisztikát az is ronthatja, hogy a nő 18 éves korától nő és manapság az trend, hogy a gyereknek semmi munkát nem kell otthon végeznie. Egy gyerek (akár nő, akár férfi), ha a szüleivel él akár 40 éves koráig is, addig fel van mentve a házimunka alól.
urga
2019. január 06. 19:23
A kényszeres fűnyírás itthon is népbetegség, sajnos. Nyáron méhzsongás helyett a fűnyírók fülsiketítő berregését lehet hallani mindenütt. Merthogy az egy cetinél hosszabb fű "rendetlen".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!