Miért sikeres a kormány és miért nem sikeres az ellenzék?

2019. január 08. 08:18

A “Miért sikeres a kormány és miért nem sikeres az ellenzék?” címet viselő gondolkodás margójára.

2019. január 08. 08:18
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„A »Miért sikeres a kormány és miért nem sikeres az ellenzék?” címet viselő gondolkodás margójára:

Mikszáth Kálmán írja az alábbi sorokat Tisza Kálmánról, aki a dualizmus korában 15 évig volt hazánk miniszterelnöke.

»Azért a Tisza Kálmán politikája mégiscsak a magyar nemzet politikája, s ha vannak, akik nem tudnak vele haladni egy úton, azok nem tudnának a létező ellenzéknek egyikéhez sem csatlakozni, mert a magyar nemzet politikájának ellenzéket csak a magyar nemzet politikája képezhet. 
Az egyenesen Tisza ellen „Nem Tisza Kálmán!” programmal megalakult habarékpárt pedig politikai svindlerek, erkölcsi halottak és nagyravágyó üresfejek zagyvaléka, nem pedig a magyar nemzet politikáját a magyar nemzet politikájával ellenőrző oppozíció. (...) 
Én úgy fogom fel Tiszát, mint akinek minden lépése azonosítható a nemzet gondolkodásmódjával, jellemével. 
(...) Amint idegenkedtem azon emberek- és pártoktól, amelyek a közügy helyett magánérdekeiket szolgálják az ország képviseletében - úgy közeledtem Tisza Kálmánhoz és az uralkodó többséghez. Kezdtem mélyebben vizsgálni az összefüggést Tisza Kálmán politikai múltja és jelene között (...) és rájöttem arra, amit előbb kellett volna belátnom, hogy igenis, az “elvfeladónak” elvei, józan politikája és államférfiúi tapintata van. (...) 
És ma őszintén, föltétlenül vallom magam Tisza Kálmán és pártja hívének. (...)
A tények kérlelhetetlen igazsága érlelte bennem meggyőződéssé, hogy (...) ő képviseli a parlamentben a nemzet józanul gondolkozó, hazája-szerető elemeinek nézeteit, politikáját.«

Az idézetek helye: 
Mikszáth Kálmán: Prológ (1878);
Mikszáth Kálmán: Végszó (1878)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2019. január 08. 15:01
Micsoda egyszerű képlet, -sikeres vs nem sikere-. a hiba nélküli érthezőség érdekében, ugye. Az nem fért volna bele, hogy a siker hol,kinek s milyen arányban csapódik le s kamatozik...?
antioxi
2019. január 08. 14:12
Röviden, a siker titka: A magyar kormány a nemzeti érdekek szerint kormányoz. Avagy: Hungary first!
afterall33
2019. január 08. 12:42
Túl sok itt a (...) Szerencsére a hivatkozott Mikszáth írások Prológ (1878); Mikszáth Kálmán: Végszó (1878) elérhetők a weben. Aki időt szán, és elolvassa, eldöntheti, hogy ki mit mazsolázhat ki jogosan a saját elkötelezettségének igazolására. Én azt olvastam ki, hogy az író igen árnyaltan gondolkodó elemző volt, és a maiak közül senkinek nincs oka triumfálva idézgetni. Érdemesebb tanulni belőle!
popzene
2019. január 08. 10:32
Mikszáth valóban egy lojális kormánypárti országgyűlési képviselő volt, viszont veled ellentétben nem az volt az egyetlen tehetsége, hogy egész életében a kormánypártnak dolgozott,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!