Érthetetlen karácsony

2017. december 26. 13:49

Be kell vallanunk, hogy a legtöbb esetben nem értjük, Isten mit miért tesz, miért úgy teszi, vagy adott esetben miért nem tesz semmit.

2017. december 26. 13:49
Jorsits Attila
Teológia Blog

„Megszületett a Megváltó. Na és, mi változott? A pásztorok visszatértek nyájaikhoz, a bölcsek is hazamentek; a rablók tovább raboltak, a hazugok tovább hazudtak, a gyilkosok tovább gyilkoltak, a népen pedig tovább uralkodtak a rómaiak. Hol a szabadítás? Lehet, hogy jó lenne a Bibliában egy ilyen zárójeles megjegyzést tenni a születéstörténet után: harminc évig semmi. A harminc év elteltével Jézus három évig tanított, gyógyított, aztán keresztre feszítették. Nem volt olyan emberi elképzelés, ami a Messiás földi munkásságát ilyennek látta volna. Nem volt ember a világon, aki szerint ennek így kellett történnie.

»Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.« (Ézs 55,8-9)

Be kell vallanunk, hogy a legtöbb esetben nem értjük, Isten mit miért tesz, miért úgy teszi, vagy adott esetben miért nem tesz semmit. Mi mindig tudni véljük, hogy mit, mikor és hogyan kellene tennie. Isten megismerésének legfőbb gátját valójában a Róla alkotott elképzeléseink jelentik. Miért nem ismerték fel kortársai Jézusban a Megváltót? Mert valójában nem a Messiást várták, hanem egy saját maguk alkotta messiást, aki beteljesíti régi vágyaikat úgy, ahogyan azt ők elgondolták. Más megoldás szóba se jöhetett. Ma sincs ez másképp. A legtöbb Istenben csalódott ember csalódásának oka, hogy Isten nem olyan módon cselekszik, mint ahogyan azt elvárnánk.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2017. december 26. 23:31
A teológián - különösen a protestánson, de a katolikuson is - szégyentelen dekonstrukció folyik, bemennek a fiatalok hívőként és kijönnek feszt ateistaként vagy cinikusként. Naná, hogy a hit a veleje az egésznek, ezt Krisztus és Pál is kristálytisztán megmondta. A teológusok mint rőföshandlék méricskélnek és pilpulkodnak.
szekula
2017. december 26. 20:18
Ennek a parapszichológus sarlatánnak dőlt be ügyeletes tompikánk: https://en.wikipedia.org/wiki/Evan_Harris_Walker Szerencsére már meghalt.
Tatulus
2017. december 26. 20:17
Te idióta - mivel égtem be? Te húgyagyú jössz itt 80-as évekbeli hoax-al, meg Evan Walkerral, holott semmiféle bizonyítékod nincs arra, hogy a valóságban mi volt a helyzet. Te hoax-nak nevezel mindent, ami neked nem tetszik, feltehetően ugyanúgy járnak el az Einstein rajongók is. Különösen nevetséges a svájci szokásokra való hivatkozásod, holott csak utána kellene nézned E. matematikai tudásának. Kortárs tudósok egy része persze védi, másik része finoman célozva sejteti, hogy nem alaptalan pletykáról van szó! De seggfejjel nem vitatkozom tovább! Idióta, szűk-látókörű barom!
annamanna
2017. december 26. 19:15
Ez már egy három éves poszt, de nagyon jó. Valahol itt kellene kezdődnie az Istenről való normális, értelmes beszédnek. A semmitmondó, üres blablának nincs értelme. Ez jólesett, és köszönöm annak, aki megtalálta és szemlézte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!