3+1 tanács, hogy ne kelljen bocsánatot kérned

2017. november 24. 19:03

A konfliktusok helyes kezelésének első feltétele, hogy vállald a konfliktust.

2017. november 24. 19:03
Hodász András
Hodász András
777

„1. Vállald a konfliktust!

Jól kezdődik, mi? Ha te most valami pacifista szöveget vártál ebben a cikkben, akkor csalódást kell, hogy okozzak. A konfliktusok helyes kezelésének első feltétele, hogy vállald a konfliktust. Miért? Volt már dolgod olyannal, aki nem ismerte be, hogy megbántották, csak éreztette, és magában dühöngött? Ilyenkor iszonyú kellemetlen tud lenni bármilyen közös program. A harag, a sértettség nincs kimondva, de ott lóg a levegőben, megmérgezi a beszélgetést, agyoncsapja az egész estét. Még kellemetlenebb, ha az illető gyűjtögeti a sérelmeket egészen addig, míg egyszer csak kirobban belőle, és egy adagban rád zúdítja az egészet (rendszerint ráadásul a robbanást valami apróság okozza, tehát nem is érted, hogy épp mi a baj). Szóval: vállald a konfliktust! Mondd ki, hogyha megbántottak, ha harag van benned! Legalább annyira felelős vagy azért, hogy a másik tudja, hogy mi zajlik benned, amennyire ő felelős azért, hogy akarja tudni, és meg akarjon érteni! (Persze a stílus nem mindegy!) Ha arra a kérdésre, hogy »Mi a baj?« az a válaszod, hogy »Semmi.«, akkor ne csodálkozz, hogy a másik ezt készpénznek veszi, és nem kérdezősködik tovább. Amit nem mondunk ki, azt nem lehet megoldani. Tanuld meg megfogalmazni az érzéseidet, és felvállalni őket a másik előtt! És tanuld meg meghallgatni a másikat is! (…)

+1. Ne úgy tekints a konfliktusra, mint egy harcra, hanem mint egy problémára, amit közös erővel meg tudtok oldani!

Most gondolj vissza a legutóbbi vitára! Mi volt benned? Ha az az érzés, hogy »győznöm kell, muszáj, hogy enyém legyen az utolsó szó«, akkor rátaláltunk egy alapvető problémára. Ha a konfliktusban mind a két fél azon töri a fejét, hogy hogyan nyomja el a másikat, mit mondjon, amitől a másik megnémul vagy visszavonulót fúj, akkor abból harc lesz, és a harcnak nem megoldása van, csak győztese. Ezzel viszont az a baj, hogy hiába győzöl, győzelmed kérész életű, és hamar elér téged a veszteség, mert elveszíted a legfontosabbat: a másik embert. Ezt mondjuk a BKV-ellenőrrel folytatott vitában nem érzed feltétlenül súlyosnak, de ha már mondjuk a párkapcsolatodban éled meg, hogy egyre jobban eltávolodtok egymástól, akkor talán érted, hogy mire gondolok. A konfliktus nem harc, hanem egy probléma, amit meg kell oldani. És ha mindketten ezen dolgoztok, ha mindkettőtöknek fontosabb a kapcsolat, a másik ember, mint a saját igaza, akkor nincs olyan probléma, amit ne lehetne megoldani.

Szóval igazából ennyi a lényeg: »Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták.« (Mt 7,12)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. november 25. 14:32
Krisztus Király vigiliája van! Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett… Egyórás szentségimádásra hívunk Krisztus Király főünnepének előestéjén a 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve. Különböző helyszíneken, de egy időben, együtt fogunk imádkozni azért, hogy az önmagát érted is feláldozó és az Oltáriszentségben velünk lévő Krisztust felismerjük és egyre jobban szeressük. Tarts velünk! Veled együtt megleszünk 20 000-en. Mit kell ehhez tenned? Csatlakozz! Mit kell tenned, ha csatlakozni szeretnél? 1. Keress olyan helyet, ahol már most is van szentségimádás a www.szentsegimadas.hu oldalon, illetve a fenti térképen! 2. Ha nincs a környékeden szentségimádási lehetőség, akkor a helyi templomban, iskola- vagy kórházkápolnában, szerzetesi közösségben szervezhettek a helyi plébánossal, templomigazgatóval, szerzetesi elöljáróval egyeztetve szentségimádást. 3. Imádkozhattok a kihelyezett Oltáriszentség előtt csendben, elmélkedve, hagyományos módon, énekelve, dicsőítve, gyerekekkel, fiatalokkal, családokkal, idősekkel. Bevonhatsz zenészeket, imacsoportokat, Rózsafüzér Társulatokat, közösségeket, iskolákat és mindenkit, aki szívesen tölt egy órát a mindenség Királyával. 4. Fontos, hogy minden résztvevő jelentkezzen a krisztuskiraly.iec2020.hu oldalon. Így látjuk, hogy mennyien imádkozunk együtt, elértük-e már a 20 000 főt. A jelentkezések által tud bővülni a szentségimádási helyszínek száma is. Veletek együtt az egész Kárpát-medencében teljes lesz a lefedettség. A jelentkezés során feliratkozhatsz a NEK 2020 hírlevélre, melynek segítségével folyamatosan tájékozódhatsz arról, hogyan halad a 2020-as esemény előkészítése, és első kézből értesülhetsz programokról, bekapcsolódási lehetőségekről.
még fokozza
2017. november 25. 08:34
Az is hülye aki egy félbolond tanácsait megfogadja és aszerint cselekszik.
Akitlosz
2017. november 24. 22:31
"+1. Ne úgy tekints a konfliktusra, mint egy harcra, hanem mint egy problémára, amit közös erővel meg tudtok oldani!" Már megint általánosít. Tehát már megint nincsen igaza. A konfliktus tárgya és a benne résztvevők közötti viszony válogatja, hogy éppen mi a helyes konfliktuskezelési magatartás. Nem szabad a konfliktuskezelést egyetlen kaptafára ráhúzni.
Akitlosz
2017. november 24. 22:29
"A konfliktusok helyes kezelésének első feltétele, hogy vállald a konfliktust." Nem tudom, hogy ki ez az alak, de a konfliktuskezeléshez nem igazán ért, mégis osztja az észt, pedig neki sincsen elegendő ehhez belőle. Vagy egyszerűen csak túl gyáva ahhoz, hogy egyes szám első személyben beszéljen saját magáról. Na a lényeg, hogy a tézise túlzottan általánosító, így nem igaz, nem is lehet igaz. Legtöbbször valóban a konfliktus vállalása a helyes, de nem mindig, ezért nincsen igaza. Amikor azonban sem a konfliktus tárgya sem a másik fél nem fontos a számunkra, akkor bizony a helyes konfliktuskezelési magatartás az elkerülés. Mert számunkra érdektelen ügyben számunkra érdektelen emberrel vállalt konfliktusból semmiféle előnyünk nem származhat. Aki ilyen konfliktusokat is vállal ő bizony nem ért a helyes konfliktuskezeléshez. A felesleges és számunkra értelmetlen konfliktusokat elkerülni a legideálisabb. Örülök, hogy segíthettem a magabiztos, ámde konfliktuskezeléshez hozzá nem értőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!