A tiszta logika pusztítással fenyegeti a Katolikus Egyház egész erkölcsi tanítását?

2017. augusztus 31. 07:19

Az értekezés Ferenc pápára és a többi olvasóra hagyja a címkérdés megválaszolását és azt, hogy mindenki saját válaszának megfelelően cselekedjen.

2017. augusztus 31. 07:19
Josef Seifert
Katolikus Válasz

„Az értekezés címkérdése Ferenc pápához és minden katolikus bíboroshoz, püspökhöz, filozófushoz és teológushoz szól. Egy dubium-mal foglalkozik az Amoris Laetitia egyik állításának tisztán logikai végkövetkeztetésére vonatkozóan és azzal a Ferenc pápához intézett kéréssel végződik, hogy vonja vissza az AL legalább egy állítását, amennyiben ennek a kis tanulmánynak a címkérdésére igenlő választ kell adni, és ha valóban az AL-nek pusztán ebből az egyetlen állításából a tiszta logika, nyilvánvaló előtételek, premisszák felhasználásával, levonhatja az egész katolikus tanítás lerombolásának következményét.

Szókratészi stílusban az értekezés Ferenc pápára és a többi olvasóra hagyja a címkérdés megválaszolását és azt, hogy mindenki saját válaszának megfelelően cselekedjen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2017. augusztus 31. 10:31
A katolikus egyház túlzott jelentőséget tulajdonít a katolikus egyházi házasságon kívüli szexuális kapcsolatoknak.
Balango
2017. augusztus 31. 08:26
Sokat segítene a katolikus hívőknek, ha az Egyház nagyjai - akár a pápa oldalán, akár vele szemben - némileg közérthetőbben és világosabban fogalmaznának, és állandó utalások helyett nevén neveznék a gyermeket, azaz éppen azt, amiről szó van. A közérthető nyelvezet nem teszi alacsonyabb rendűvé a mondanivalót, mint ahogy a homályos és nyakatekert fogalmaz sem emeli fel a tartalmat.
ottapont
2017. augusztus 31. 07:52
A szerző az AL kapcsán erkölcsteológiai atombombát emleget "Ha igaz az, amit az AL leszögez, akkor minden vészjelzés az AL közvetlen állításairól, ami a szentségi fegyelem változásait illeti (megengedi, hogy megfelelő megkülönböztetés után házasságtörők, aktív homoszexuálisok, és hasonló helyzetben élő egyéb párok a gyónás és az Eucharisztia szentségéhez járuljanak és logikusan a keresztség, a bérmálás és a házasság szentségéhez is, annak az elhatározása nélkül, hogy változtassanak életükön és teljes szexuális önmegtartóztatásban éljenek, amit II. János Pál pápa kért a Familiaris Consortio-ban azoktól a pároktól, akik ilyen „rendezetlen helyzetekben” élnek) pusztán egy jéghegy csúcsára utal, amely egy lavina erőtlen kezdete, vagy az első pár épületre, amelyeket egy erkölcsteológiai atombomba döntött romba, amely azzal fenyeget, hogy lerombolja a Tízparancsolat és a katolikus erkölcsi tanítás teljes erkölcsi épületét."
Teknős
2017. augusztus 31. 07:46
Igen. Mi, katolikusok, már régen tudjuk, hogy Ferenc pápa rossz úton jár. Nem kell hozzá teológusnak lenni, hogy az ember belássa. Aki megértette, meg akarja érteni, hogy mit hirdetnek a katolikus tanok, az azt is meg tudja állapítani, hogy Ferenc katolikus szempontból a negatív szerepű és álláspontú pápák között van. Emberi tulajdonságaiban képmutató és álszent. A baj ott van, hogy a többi pápával ellentétben - ezek szerint- Ferenc a hitelvekbe is belepiszkált, ami ténylegesen nagy probléma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!