Nyári szászok, téli németek

2017. augusztus 11. 20:40

Erdély, Románia a szülők s a nagyszülők sör melletti történeteivé vállnak, az erdélyiség visszaszorul egy-két ünnepi alkalomra, egy-két kajára, elsárgult fotókra, egy-egy fali festményre.

2017. augusztus 11. 20:40
Czika Tihamér
Transindex

„Míg Erdélyben a magyar majd a román asszimilációs törekvésektől kellett védjék identitásukat, Németországban s Ausztriában most a lehető legtermészetesebb beolvadási folyamattól kell. Sokuknak a beolvadás természetes, ugyanúgy, ahogy a legtöbb erdélyi magyarnak Magyarországon. De sokuk erdélyi szász akar maradni.

A németországi szász szervezetek nagy küldetése jelen pillanatban a már Németországban született generáció(k) érdeklődésének felkeltése az erdélyi szász identitás iránt. Hisz lassan-lassan a két világ között vergődő szülőket, nagyszülőket felváltják a Németországban született, ott teljesen integrálódott generációk. Erdély, Románia a szülők s a nagyszülők sör melletti történeteivé vállnak, az erdélyiség visszaszorul egy-két ünnepi alkalomra, egy-két kajára, elsárgult fotókra, egy-egy fali festményre.

A szerencsésebb fiatalokat még nyaranta »hazaviszik.« Segít ebben az erdélyi szász nyári találkozók egyre növekvőbb száma és mérete (lásd pl. az igazi fesztiválokká formálódó Kulturwoche Haferland, Sachsentreffen Hermannstadt eseményeket) Közülük nagyon kevesen a legmodernebb hippi-ösztöntől vezetve talán többet is akarnak a romantikus vad-keleti Romániától, mint egy nyári látogatást. Vissza-visszatérnek, egy maroknyian nyári házakat újítanak fel, olyan is akad, aki vállalkozást indít s megbirkózik a román bürokráciával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kakukk_madar
2017. augusztus 12. 07:45
1, "Míg Erdélyben a magyar majd a román asszimilációs törekvésektől kellett védjék identitásukat ..." Azért a magyar asszimilációs törekvések mellett egy jó pár évszazadig elvoltak .... (800 évig) 2, Más felől pedig, a Wikipédia szerint: " Míg 1910-ben még 250 000 volt az erdélyi szászok száma, 2004-re már csak 15 000-en maradtak, és számuk jelenleg is csökken. A többségük 1945 után Németországba vándorolt, egy részüket pedig Nicolae Ceaușescu árusította ki a Német Szövetségi Köztársaságnak az 1960-as és 1970-es években. A maradottak átlagéletkora 69 év körül van. 3, A fentiekkel kellett volna a cikkedet kezdened . 4, Te pedig a románoknak megfelelni akaró idióta vagy. Csak abban tévedsz, hogy Téged is űgy fognak seggbe rugni, mint a szászokat . 5, A svábokat miért nem említed ?
Gyéressy Károly
2017. augusztus 12. 00:50
Épp a transindex tesz sokat az erdélyiség visszaszorulásáért.
annamanna
2017. augusztus 12. 00:38
Szászfehérgyházán Károly herceg is nyomul: "Első lakói székelyek voltak, helyükre a 13. század elején szászokat telepítettek. (...) Károly herceg egy alapítványt működtet. Az alapítvány a faluban egy egész utcányi, nagyrészt lakatlan szász ház homlokzatát felújíttatta. A helybelieknek munkalehetőséget biztosít ez az alapítvány: gyapjútermékeket készítenek, amiket Németországban értékesítenek." https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1szfeh%C3%A9regyh%C3%A1za Alább videón egy vendégház, amit Károly megbízásából Kálnokyék teljesen felújíttattak, ez tehát nem székely vagy magyar stílusú, hanem szász, bár különbség talán csak a falvédők német felirataiban van. Érdemes végignézni, mert nagyon hangulatos: https://www.youtube.com/watch?v=mRsmKIq9KDo https://www.youtube.com/watch?v=4ncrWw3SdTk Egy komment szerint: "Ma inkább roma falu, mert 90%-ban romák lakják."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!