Számlát tetszik-e kérni?

2017. július 04. 13:25

Törvényt alkotni könnyebb, mint a fejekben rendet tenni, nagy tömegeket a tisztesség felé terelni. De valahol el kell kezdeni.

2017. július 04. 13:25
György Zsombor
Magyar Nemzet

„Ezeknek nem adózom! Ennyit nem adózom! Ilyen bonyolult rendszer mellett nem adózom! Úgysem kapnak el, minek adózzam?! Érvek és ideológiák sorával tudják magyarázni sokan, miért is ne fizessen rendesen járulékot jóformán egy teljes szektor. Némi igazság lehet is bennük, sokat adózni tényleg nem kellemes, de ez mentségnek kevés. Autópályán is kevésnek tűnik néha a 130, az alattunk lévő sok lóerő sem szabad azonban, hogy könnyelmű száguldásra csábítson bennünket. Ahogy a lényegében társadalmi konszenzuson nyugvó adóelkerülés lehetősége sem.

Az elfogadható kompromisszum akár az offshore-lovagoknak megalkotott pénzmosó törvény mintájára is megszülethetne, ezúttal a pénzügyek fehérítésének egyértelmű szándékával. Kidolgozhatnának a törvényhozók egy új, egyszerűsített adóformát, ami nem több mint tíz-tizenöt százaléknyi terhet jelentene a háznál végzett szakmunkák esetében. Ellenben a törvény akár a hivatásától való eltiltással is fenyegethetné azt, aki még ennyit sem képes befizetni a közösbe.

Jól járna ezzel a vevő (a többség), hiszen a garancia érvényesítését is elősegítő papírt kapna az elvégzett munkáról, és tiszta lehetne a lelkiismerete. Jól járna a mester is hosszú távon, hiszen nem fenyegetné a revizor, talán még nyugdíjat is kapna később, és ne felejtsük el az ő lelkiismeretének tisztaságát sem, mert az is fontos. Az állam pedig egyértelműen jól jár, hiszen több lesz a bevétele.

Törvényt alkotni persze könnyebb, mint a fejekben rendet tenni, nagy tömegeket a tisztesség felé terelni. De valahol el kell kezdeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. július 04. 20:55
Valóságot tetszik kérni? Akkor meg kell kérdeznem a Gazdám, hogy azt szabad-e...!
balbako_
2017. július 04. 20:36
Az egyre nagyobb területet felölelő - és sűrűn vinnyogást kiváltó - pénztárgép bekötés és egyéb adózást szigorító intézkedés meghozta gyümölcsét. Az adózási fegyelem szigorodik.
zakar zoltán béla
2017. július 04. 20:35
Ez igaz, de nem most kezdődött! Van egy bolt, ahol nagyon nem szeretik, ha kérem, de lesz őket!
Lotti
2017. július 04. 19:00
Sok dolog nem tetszik amit manapság pártunk és kormányunk tesz. Ilyen a primitíveknek szóló költséges propaganda, egyesek féktelen gazdagodása állami segédlettel, stb, stb. Egy csomó dologgal meg nagyon is egyetértek. Például a családpolitikával, nemzetpolitikával, bevándorláspolitikával, és nem utolsó sorban az adózási fegyelem megszigorításával. Utóbbiról alig - alig esik szó, pedig nagyon fontos. Az Orbán kormány a gazdaság fehérítésében (számlaadási kötelezettség kiterjesztése) nagyobb eredményeket ért el, mint az összes előző kormány a rendszerváltás óta. Én ennek csapnék nagyobb hírverést, tudatosítva az emberekben, hogy az általános, mindenkire kiterjedő adóztatás előfeltétele az adókulcsok csökkentésének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!