Erdoğan győzelme valójában vereség

2017. április 17. 10:24

Hiába folyt minden csapból az elnök és félemlítették meg az ellenfeleket: a választók fele mégsem akarta őt követni. Erdoğan nem egy körberajongott vezető, akinek a nép szabad kezet adott.

2017. április 17. 10:24
Daniel-Dylan Böhmer
Die Welt

„Első pillantásra ez egy Erdoğan személyének szóló igen. Személyesen, neki. Hiszen a Gezici Research felmérése szerint az AKP-hívek 80 százalékának fogalma sem volt, hogy miről is szól a tervezett alkotmánymódosítás. Azért szavaztak mellette, mert az elnökük ezt kérte tőlük. Az ember, aki 2003 óta időnként jelentősen előbbrevitte Törökországot, gazdasági növekedéssel, modernebb infrastruktúrával és jobb egészségügyi ellátással ajándékozta meg az országot – még a legszegényebbet is. Ez az ő győzelme.

De csak első pillantásra.

Második blikkre már vereség ez a győzelem. Közel egy évig kampányolt Erdoğan népének az igennel, fenyegetette, figyelmeztetette, megintette őket. Hivatalnokok, tanárok, bírók százezreit bocsátotta el, több mint száz újságírót börtönözött be, bezárta vagy kormányközeli kezekbe adta szinte az összes kritikus médiumot.

Mindent elkövetett azért, hogy a »nem« mellett kiállók ne jussanak szóhoz a nyilvánosságban, katonai úton elnéptelenítette a kurdok lakta területeket, legkeményebb ellenfeleit külföldre száműzte. Az ellenzék komplett frakcióit börtönbe küldte, az alkotmánymódosítás elllenzőit folyamatosan terroristának bélyegezte, diplomáciai válságokat szított, hogy a törökök világszerte fenyegetve érezzék magukat.

És mire volt ez neki elég? Egy hajszálnyi előnyre csak.

De hogyan nézett volna ki vajon az eredmény, ha fair választási küzdelem lett volna, a szükségállapot bevezetése nélkül? Erdoğan minden valószínűséggel drámai vereséget szenvedett volna. A világon nincs olyan parlament, ami egy alkotmánymódosítást ilyen erőtlenül gyenge többségre alapozna. Még ha ki is erőszakol a törökökből egy szerelmi vallomást – Erdoğan nem egy körberajongott vezető, akinek a nép szabad kezet adott. És nem is lesz az soha. Papírunk van róla.

És nem az, ami hamarosan bele lesz írva az alkotmányba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. április 17. 19:48
"Erdoğan győzelme vereség" A háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő.
C.Dömötör
2017. április 17. 18:35
Úgy nyert, hogy vesztett. Ismerjük. A háború pedig béke.
zőldsas
2017. április 17. 17:20
Tévedés majdnem a fele utasította el a több mint fele megszavazta.
kisfejsze
2017. április 17. 16:56
nekünk jó mert leugranak a CEU ügyről a héten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!