Mi a keresztény feladata a népszavazáson?

2016. szeptember 20. 03:04

Mi, a Jezsuita Menekültszolgálat feladatunkat abban látjuk, hogy a magyar állam által befogadott menekültek számára megadjuk azt a segítséget, amelyet az állami rendszernél talán személyesebben, rugalmasabban nyújthatunk.

2016. szeptember 20. 03:04
Forrai Tamás SJ
Magyar Kurír

„Mi tehát a keresztény ember feladata? Általánosságban vett erkölcsi kötelezettségünk, hogy éljünk az állampolgári kötelezettségünkkel, ha ezt jogrendszerünk nem is követeli meg. E kötelezettség alapja és eszköze viszont a lelkiismeretünk formálása! Ehhez kell a személyes és a dialógus útján másoktól megszerezhető tapasztalat folyamatos imádságos megfontolása.

A népszavazásra elmegyek, mert keresztény állampolgári felelősségnek érzem a komoly megfontolásból hozott döntés vállalását. Mégis, szinte fontosabbnak tartom, hogy már most készüljünk az október 2. utáni hétköznapokra. Jó lenne, ha mi, keresztények fel tudnánk erősíteni az itt felmerülő valódi kérdésekről szóló mélyebb, nyugodtabb, hosszabb távú dialógust, vitát. Ehhez valódi párbeszédet szükséges folytatni, amelynek ráadásul a keresztényi szolidaritás hétköznapi tapasztalatára kell épülnie. 

Mi, a Jezsuita Menekültszolgálat feladatunkat abban látjuk, hogy a magyar állam által befogadott menekültek számára megadjuk azt a segítséget, amelyet az állami rendszernél talán személyesebben, rugalmasabban nyújthatunk. A nálunk befogadott, oltalmazott családok segítésében keressük azt, hogy miként lehet megfogalmazni olyan reflektált tapasztalatokat, amelyek másokat is bátoríthatnak erre. Az iskoláskorú gyerekek oktatásában nyújtott segítség megszervezésével egy máshol is használható, reális mintát szeretnénk kialakítani. A magyar iskolák számára felkínált »érzékenyítő« programokkal az a célunk, hogy segítsük a magyar gyerekek perspektívájának kiszélesítését. Örülünk annak, hogy mindebben sokakkal tudunk együtt gondolkodni és együtt dolgozni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 23. 08:20
Mit mond?"feladatunkat abban látjuk, hogy a magyar állam által befogadott menekültek számára megadjuk azt a segítséget..." A népszavazás kérdése "„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Tehát amit a magyar állam vállal és nem azt amit a Német, vagy EU ránk kényszerít! Hatalmas különbség!
lucabrasi
2016. szeptember 22. 22:08
Persze,egyet értek,de a hozzászólásom nem erről szólt.ė
yndi
2016. szeptember 22. 22:08
Félreértésben vannak azok, akik ebből azt vonják le, hogy Forrai "nemmel" fog szavazni. Ez nem teljesen kizárt, de egy "nem" szavazat elég nehezen férne össze mindazzal, amit ír. Azt írja, hogy - a magyar társadalommal szemben álló kihívásokat nehezítheti, ha bármely csoport célkeresztbe kerül, mint most a menekültek, - nem pártpolitikai, hanem értékalapú döntést kell hozni, - a döntésnél szinte fontosabb a hétköznapokban felmerülő valódi kérdésekről szóló dialógus, - a párbeszédnek a keresztényi szolidaritás hétköznapi tapasztalataira kell épülnie, - a jezsuiták dolga a magyar állam által befogadott menekültek segítése, - a jezsuiták keresik, hogy erre hogyan lehet másokat is bátorítani, - és céljuk "érzékenyítő" programokkal a magyar gyerekek perspektívájának a kiszélesítése. Nem mellesleg a "nem" szavazat nyilvánvalóan szembemegy a keresztény tanítással. Egyébként: http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-magyarorszagi-szerzetesrendek-kozlemenye-menekultkerdesrol
catalina9
2016. szeptember 22. 22:06
Bástyaelvtárs [Hozzászóló kiszűrése] 2016. szeptember 20. 11:27 Nem vagytok képesek elviselni egy minimális humanizmust sem." Hát milyen igaza van Bástyaelvtársnak! „A bevándorlók ügyében maga Netanjahu miniszterelnök is megszólalt, szerinte az afrikai menekültek "fenyegetik Izrael társadalmi szerkezét." Eli Yishai belügyminiszter szerint az afrikai bevándorlók nagy része bűnöző, egy rádióinterjúban pedig úgy nyilatkozott, csak a börtön, vagy a deportálás tántoríthatja el őket attól, hogy Izraelbe jöjjenek.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!