A lány, aki hidzsábot visel

2016. augusztus 12. 10:04

Társa, Nada Meawad ellenben, aki – ki tudja, miért... – nem szokott ott lenni a riói képeken, nem visel hidzsábot. És ez egyáltalán nem zavarja Doaát.

2016. augusztus 12. 10:04
Gazda Albert
MNO

„Igen: Doaa Elghobashy nem azért visel hidzsábot, mert muszáj vagy mert bárki is kényszeríti. Hanem azért, mert hidzsábot szeretne viselni. Világlátása, meggyőződése, hite biztatja erre. Társa, Nada Meawad ellenben, aki – ki tudja, miért... – nem szokott ott lenni a riói képeken, nem visel hidzsábot. És ez egyáltalán nem zavarja Doaát. Hogy nem bikiniben van a partnere, nem bánja, de ha abban lenne, akkor sem történne tragédia. A lány ugyanis, aki hidzsábot visel, hisz az egyéni döntések szabadságában.

Legalábbis ezeket mondja a videón, én meg hiszek neki.

Na tessék. Ilyen a sötét középkor az egyiptomi strandröplabdában.

Azt hiszem, itt most akkor elvethetjük a harcos-területfoglalós, a civilizáció-összecsapásos és a gyilkos iszlámos olvasatokat. Beszéljünk inkább, ha muszáj, a kultúrák találkozásáról. Arról, hogy jó, ha a strandröplabdában sincs egyenruha. Arról, hogy felvilágosultnak, nyitottnak, tisztának, okosnak lenni nem azon múlik, hogy egy lány bikinit vagy hidzsábot visel. Arról, hogy hidzsábban is lehet azt a játékot játszani – a mi játékunkat –, amit a civilizált világban mindenki más bikiniben szokott.

Hiszen mindenki – és minden ruhadarab – elfér a homokban.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
excopp
2016. augusztus 13. 10:01
- azért egy Szaúd-Arábia - Irán női vízilabda meccs milyet szólna?
csurcsányi
2016. augusztus 12. 22:43
Akkor inkább ment volna valamilyen szakra vívni.
wodan
2016. augusztus 12. 18:29
Iaza van. Én meg mátó Waffen SS egyenruhába fogok sétálni az utcán. Sz@rom le, hogy ez másokat , zavar, felháborít, félelemmel tőlt el. Elvégre integrálodom, tisztelem az embertársaimat és a többségi társadalom morális , etikai elvárásait. Te ténylleg mi is a baj a nikabbal ? Hát ugyanaz mint az iszlámmal. Rosszabb mint a nácizmus. Na itt bizonyára elakadt a lemez. Nemérti. Itt kezdődik a baj. Nem érti. Vay mert mert gonosz vagy mert hűlye.
Hora
2016. augusztus 12. 14:58
"Franciaországban és Németországban pontosan ennek érdekében kezdeményezték a burka betiltását, ugyanis nemcsak nemzetbiztonsági, hanem komoly társadalmi súrlódásoknak ágyazhat meg az, ha példának okáért egy nővér, egy óvodai pedagógus, vagy akár egy bankfiók pénztárosának csupán a szeme látszik. A britek felmérése nem érintette azokat az ultraortodox muzulmán családokat, ahol a férjek megtilthatják feleségük számára a családi házon kívül elvégzett munkát, vagy akár azt is, hogy idegen férfiakkal szóba álljanak. Bár az európai muszlimok körében ez a fajta szélsőségesség ritkább, mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy miként lenne képes egy ultraortodox muszlim nő sikeres, dolgozó nővé válni, ha nemcsak a férfiak kézfogását utasítja el, hanem még szóba sem áll velük." Bruhahaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!