Szabadka, Újvidék hazatér

2016. április 11. 08:51

A magyar 3. hadsereg 1941. április 11-én indított támadásának eredményeként visszatért az anyaország kebelébe a Bácska, a Muraköz és a Baranya-háromszög.

2016. április 11. 08:51
Babucs Zoltán
Magyar Idők

„Az 1938 és 1941 közötti országgyarapítás utolsó fejezete volt a Délvidék visszacsatolása, amikor a magyar 3. hadsereg 1941. április 11-én indított támadásának eredményeként visszatért az anyaország kebelébe a Bácska, a Muraköz és a Baranya-háromszög. Mindezért azonban súlyos árat fizettünk, hiszen országunk, feladván a fegyveres semlegesség elvét, végképp elkötelezte magát a tengelyhatalmak oldalán és pár hónappal később a Szovjetunió és szövetségesei elleni hadviselő felek sorába lépett a világháborúban.

1940 végére, habár a Magyar Királyság az addigi területi visszacsatolások eredményeként közép-európai hatalommá növekedett, érezhetően beszűkült külpolitikai mozgástere, hiszen a területi revíziót a tengelyhatalmaknak köszönhette, a németek és az olaszok pedig az angolok ellen hadakoztak, akikkel – titokban – gróf Teleki Pál miniszterelnök jó viszonyra törekedett.

Teleki érezte, hogy ekkorra elfogyott körülöttük a levegő, és félelmei akkor váltak valóra, amikor a jugoszláv krízis során két tűz közé került.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. május 08. 21:42
Aki magyarnak vallja magát, az nem mondhat le a Kárpát-medence egyetlen négyzetméteréről sem – nyilván nem az azonnali visszaszerzés illúziójában ringatva magunkat, hanem több évtizedes, évszázados távlatban gondolkodva.
Mr. Black
2016. április 26. 16:26
Jó rá is b@sztunk a nagy gyarapodásra. A magyar nép súlyosan megfizette az árát....
ZsoBuda
2016. április 21. 22:20
A komentelők között akad olyan "honfitárs" aki úgy véli "jól rá is basztunk a gyarapodásra" Nem tudom ő hogyan élte volna át és el tudja e képzelni milyen érzés lehetett (lehet) ha magyar az anyanyelved, a családod, a teljes kulturális hagyatékod, de idegenek uralják azt a magyar földet, amely századokon át a családodé volt, de egyszer valahol valaki úgy döntött, hogy 80 km-rel előrébb tolják a határt. Nem szólalhatsz meg magyarul hivatalos helyen, és még a szülőfalud neve is a magszállók nyelvére torzított förmedvényszó. A személyi adataid minden igazolványodon idegen nyelven van beírva, neved eltorzítva. (a délvidékieké cirill betűkkel) Amikor ragaszkodnál a tieidhez, de Magyarország választott vezetője arra buzdítja az ország lakosságát, hogy szavazzanak nemmel, hogy magyarok-e az elcsatolt területeken élő, magyarságukat vérrel, verejtékkel 90 éven át is megtartó más ország határai közé kényszerítettek. Most én is durva leszek: éld át és majd akkor pofázzál.
Szúnyog
2016. április 21. 22:19
A világháborúból semmiképpen se lehetett volna kimaradni. Azaz nem a délvidéki bevonulás köszönhető a sok háborús áldozat és a kommunizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!