Ennyit ér az emberélet?

2016. január 29. 07:41

Bűncselekmény hiányában első fokon minden vádlottat felmentett az összes vádpont alól a Veszprémi Törvényszék a vörösiszap-katasztrófa tegnapi büntetőperében.

2016. január 29. 07:41
Velkei Tamás
Magyar Nemzet

A felelőssé tett, sokat szidalmazott altalaj nem véletlenül veszítette el stabilitását, és különben is, ennek bizonyosan voltak jelei, azaz meg lehetett volna előzni bajt. Arról nem is beszélve, hogy a vállalat – ahogy több más alucég – áttérhetett volna a száraztechnológiára, ahogy a katasztrófa után meg is tette. Ebben az esetben most nem lenne miről beszélni.

A károsultak által indított polgári perekben a legtöbb esetben a bíróság már jogerősen kimondta, hogy megállapítható a Mal Zrt. felelőssége, mert a cég azzal, hogy elmulasztotta ellenőrizni a gátfalak állékonyságát, és nem végzett megfelelő karbantartási munkákat, megsértette a felperesek magánlakáshoz, testi épséghez, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogait. Ha nem így ítélkezett volna a bíróság, a károsultak sem kaphattak volna sokmilliós, ám az elvesztett családtagokat, tönkrement életeket nem pótló kártérítést. Mi több, a polgári ügyekben eljáró bíróság szerint a Mal a mulasztás miatt nem volt képes elhárítani a készülő veszélyt. A Fővárosi Törvényszék úgy ítélt: a gát tervezése és a létesítmény megépítése is hibás volt, a karbantartás elmaradása pedig ugyancsak felveti a cég felelősségét.

– Miként lehetséges, hogy az egyik bíróság elítéli, a másik felmenti ugyanannak az ügynek vádlottjait-alpereseit? – kérdezhetik most sokan okkal és joggal. Ezt nem a mi tisztünk eldönteni, ám az biztosnak látszik: alapvető és rendszerszintű problémák feszülnek egymásnak e tragédia kapcsán.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. január 29. 18:49
"Ennyit ér az emberélet?" Hogy mennyit ér, az attól függ, hogy kié. És csak álszemérmességből mondjuk, hogy mindenkié ugyanannyit ér.
luga
2016. január 29. 09:34
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha maga a cég lett volna a vádlott, hogy tudott volna oda ülni a vádlottak padjára? A bírónő "okos" érve szerint a cég tulajdonosai, tisztségviselői nem a céget képviselik, hanem mindegyik ártatlan magánszemély. A halottak közben már el is porladtak.
Sörgyári megálló
2016. január 29. 08:51
Nem, nem ennyit ér az ember élete. Az alsóbb néposztály élete ér ennyit.
Horpadt Bölény
2016. január 29. 07:51
Úgy tünik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!