A kormány mesterségesen tartja dolgozói szegénységben az embereket

2016. január 05. 17:32

Miközben a KSH adatai szerint több mint félmillió főt tesz ki a munkanélküliek és a közmunkások együttes száma, csúcsokat dönt a betöltetlen álláshelyek száma is. Vagyis egyszerre van óriási munkaerőhiány és magas munkanélküliség.

2016. január 05. 17:32
Szél Bernadett
MTI OS

Teljesen ésszerűtlen, felelőtlen és közpénz-pazarló az a kormányzati politika, ami mesterségesen nyomott béreken tartja az embereket, és ahelyett, hogy segítené a megélhetésüket, az éhbért fizető közmunka csapdájában tartja őket. Miközben a KSH adatai szerint több mint félmillió főt tesz ki a munkanélküliek és a közmunkások együttes száma, csúcsokat dönt a betöltetlen álláshelyek száma is. Vagyis egyszerre van óriási munkaerőhiány és magas munkanélküliség az országban.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2015. szeptember-novemberében 118 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, amiből 61 ezret tett ki a közmunkások száma. Az elsődleges munkaerőpiacon 4 milliónál kevesebben dolgoztak, közmunkában 237 ezren, külföldi állásban 113 ezren. A munkanélküliek száma 284 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 6,2 százalék.

Szintén a KSH adott hírt arról korábban, hogy 2015 harmadik negyedévében több éves rekordot döntött a betöltetlen álláshelyek száma: csak a versenyszférában 30 ezer munkahelyre nem találtak megfelelő munkaerőt. Ennek nyilvánvaló oka a szakképzett munkaerő hiánya és a növekvő elvándorlás, aminek következtében komplett ágazatok és térségek maradnak munkaerő-utánpótlás nélkül.

Az LMP szerint a kormány mesterségesen tartja dolgozói szegénységben az embereket. Azt várjuk, hogy a közmunka további ész nélküli felduzzasztása helyett a kormány végre azon dolgozzon, hogy a munkából tisztességesen meg lehessen élni Magyarországon.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2016. január 06. 10:15
Nekem úgy tűnik mesterségesen tartják az elempés hülyeségeket. Mi az a dolgozói szegénység?? LMP-ben mennyit fizetnek?
szuverén
2016. január 06. 08:53
Tényleg ennyire korlátolt? Csak egyetlen példa: Húszezer betöltetlen informatikus munkahely van. Mutasson a közmunkások közül egyet is, aki informatikus. Sorolhatnám tovább...
áfonya
2016. január 06. 07:36
Mszp-szdsz kormány az ország sírját megásta ,magyar népet adósságba hajszolta országot kifosztotta kirabolta az eu segítségével a karvalytőkével.
komondor
2016. január 06. 07:31
http://fsp.nolblog.hu/files/2014/12/orban%20rahel%20sajat%20eros.jpg?width=500&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201509
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!