Nyílt levél Tarlós István főpolgármester részére

2016. január 06. 10:46

Budapest ezekben a hetekben az elmúlt 25 év legmélyebb válságát éli. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének napirendjén kizárólag az Orbán-Simicska háború szerepelt.

2016. január 06. 10:46
Horváth Csaba
MSZP.hu

Tisztelt Főpolgármester úr!

Budapest ezekben a hetekben az elmúlt 25 év legmélyebb válságát éli. Bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy éppen a színházaink működése.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés december 22-i rendkívüli ülésének napirendjén kizárólag a fideszes belharc, az Orbán-Simicska háború szerepelt.

A miniszterelnök és a főpolgármester találkozója után elmaradt a budapestiek korrekt tájékoztatása, a tárgyalás részleteiről mind a városvezetés, mind a kerületi polgármesterek részéről csak szűkszavú, egymásnak ellentmondó vagy éppen zavaros információk láttak napvilágot.

Orbán Viktor és kormánya láthatóan nem tiszteli a budapestiek napi erőfeszítéseit, a fővárosiak által a központi költségvetésbe befizetett napi 18 milliárd forintnyi adót, és a jövőben nem akar foglalkozni azokkal a fővárosi problémákkal, amelyeket egyébként ő maga hozott létre.

Éppen ezért mi, Budapestért felelősséget érző képviselők a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezzük az SZMSZ szerint 15 napon belül, amelyen a fentiek alapján javasoljuk, hogy

  • tárgyaljuk meg a budapesti közösségi közlekedés 2016. évi finanszírozásának kérdéseit;
  • tárgyaljuk meg a BKV HÉV üzletága államosításának kormányzati szándékát, amely bőven túlmutat a főpolgármester hatáskörén és felhatalmazásán, és amely az egységes budapesti közösségi közlekedés felszámolását jelenti;
  • tárgyaljuk meg a fővárosi alapszolgáltatások (köztisztaság, közvilágítás, parkgondozás, kéményseprés, szociális feladatok, színházfenntartás) 2016. évi finanszírozásának kérdéseit.

Az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást. Az elmúlt években Esztergomban már láthattunk példát arra, mivel jár, ha leáll a közösségi közlekedés, elmarad a hómentesítés, és közvilágítás hiányában sötétbe borul a város.

Nem szeretnénk, ha Budapest Esztergom sorsára jutna. Éppen ezért a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén nemcsak az ellenzéki képviselőkre számítunk, hanem azokra a fideszes kerületi polgármesterekre, képviselőkre is, akik felelősséget éreznek a főváros és az itt élők iránt.

Budapest, 2016. január 6.

Tisztelettel:

Horváth Csaba,
az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2016. január 06. 16:34
Ez a Csabi olyan, mint a Fekete Lovag, már se keze, se lába, de még mindig támadna. Mikor fog már leszállni Budapestről?
tango47
2016. január 06. 15:43
Csabika megint megrázza a pofonfát. Leveleire általában egy kétmondatos Tarlós válasz érkezik, de az porig alázza. De sebaj, a szemöldöke nagyon ütős!
states
2016. január 06. 14:34
Ja, legmélyebb válság, mi? Még soha ennyi beruházás, projekt, új közlekedési eszközök mindenfelé, napok múlva adják át a Fonódót, rövidesen elkészül a Szél Kálmán, mint az elmúlt 5 évben. Szánalmas nímand vagy Ingyenbékávé Csabi. A legmélyebb válság pedig alattatok volt, csak kutyaszart és adóssághegyeket hagytatok magatok után. Na meg Hagyót.
Harangláb
2016. január 06. 13:31
...ez még él?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!