A lift végleg üzemen kívül

2016. január 21. 14:04

Széchenyitől Hankissig sokan tolták volna Európába ezt az országot. Ma már nem találnak rajta fogást.

2016. január 21. 14:04
Dessewffy Tibor
hvg.hu

A páternoszter értelmiségi – miként boldogabb nyugati kollégai a public intellectual is - két lábon állt: a láthatóság és a vonzerő biztosította számára a közösséget, a társadalmi befolyást. A figyelemért folytatott verseny korlátozott volt, a médiafelületeken a kiválasztottak megjelenhettek és e megjelenés nagyon sokakhoz eljutott. A kiváltott hatás, a vonzerő nem volt automatikus: nagyban függött a megszólalók tehetségétől, és persze a közönség is választhatott a korlátozott kínálatból.

Mindez mára brutálisan átalakult - ne kerteljünk tovább – az internet, a közösségi média elterjedésével. Az internetalapú nyilvánosságban sem igény, sem hely nincs a páternoszter értelmiségre: beláthatatlan mennyiségű megszólaló korlátlan regiszterekben versenyez a figyelemért. Az olvasó, a néző, a közönség felszabadul, a korábban passzív befogadó maga is tartalom-előállítóként kopogtat. Nincs kitüntetett láthatóság és nincs kiemelkedő vonzerő: VV Pumpival és Éden Tufival egy szociológus, de meg egy gróf sem versenyképes, Tibi atya nem viccel. Szomorkodhatunk vagy kárörvendhetünk a páternoszter értelmiségnek az új szerkezetű nyilvánosságban üresen és visszhangtalanul bolyongó képviselőin – de mégiscsak érdekesebb, hogy hová jutunk el nélkülük, milyen lesz ez a világ, ahol az egyre növekvő kelet-európai káoszban való eligazodás ilyen pontjai hiányoznak.

Mert kísértet járja be Európát, mindjárt kettő is: az elitellenesség és a rendszerellenesség kísértete. A jóléti kapitalizmus ellen ma paradox lázadás van kibontakozóban: egyszerre becsmérelik (mint gyenge, impotens, igazságtalan formációt) és tartják egyidejűleg ostrom alatt állónak és megvédendőnek. Az eddigiekben besározódott, az elmúlt évtizedek bűneiért felelősséggel tartozó elitek ellen Spanyolországtól Ukrajnáig, Svédországtól Görögországig kirobbanó az elégedetlenség és csak az új formációk politikai tehetségén múlik, hogy milyen mértékben tudnak aratni a választási versenyekben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2016. január 22. 09:38
Lehet, hogy Fletó régi seggnyalója, de arra érdemes odafigyelni, hogy baloldalon az első, aki egyáltalán észreveszi azt a tényt, hogy a véleményformáló, ̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶z̶ő̶ ̶á̶l̶t̶a̶l̶ ̶m̶a̶g̶á̶t̶ ̶t̶e̶r̶m̶é̶s̶z̶e̶t̶e̶s̶e̶n̶ ̶c̶s̶a̶k̶ ̶b̶a̶l̶o̶l̶d̶a̶l̶i̶n̶a̶k̶ ̶v̶a̶g̶y̶ ̶l̶i̶b̶e̶r̶á̶l̶i̶s̶n̶a̶k̶ ̶é̶r̶t̶e̶l̶m̶e̶z̶h̶e̶t̶ő̶ értelmiség egyrészt elveszítette az irányt, másrészt - és ez a fontosabb - elveszítette a befolyást. Az internet megsemmisítette a profi médiumokat. Megszűnt a kizárólagosság. Megszűnt az "Odaszólok a szerkesztőnek: Pistám! Csináljatok már valamit, hogy ez a nyikhaj ne pattogjon! Van ennek a zsidókra tett kicsit szaftosabb mondata? Tudod, mire gondolok?" gyakorlata. Hatástalanná vált. Ezt észleli Dessewffy.
tevevanegypupu
2016. január 22. 08:07
Az ország egészen addig Európában volt, míg a maguk mocskos fajtája nem lökte vissza száz évre a Balkán felé..Jelenleg éppen próbálják visszatolni, persze nem egyszerű dombnak fel. Hogy maguk még itt vannak..erre ez bizonyíték.Széchenyire pedig ne hivatkozzon, Nagycenk küszöbét sem léphették volna át a magukfajták nála..
Dénia
2016. január 22. 03:22
Kár volt elolvasnom, ez csak pampogás.
yes_we_can
2016. január 22. 01:45
Árokásó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!