Aszúbort tervez karácsonyra? Elmondjuk, mire figyeljen nagyon

2015. december 10. 21:31

Olcsó aszúnak híg a leve. Vagy éppen borköves, vagy sűrítményes. Az aszúkészítés sosem volt olcsó eljárás, még ha sokáig lehetett is kapni ilyen címkével italokat elérhető áron.

2015. december 10. 21:31
Lukácsy György
Válasz.hu

Jó évjárat fél siker! A 2006-os és az 1999-es évjárat különösen kedvező volt az aszúborok számára, ha ilyet lát az üzletekben, csapjon le rá!

Olcsó aszúnak híg a leve. Vagy éppen borköves, vagy sűrítményes. Az aszúkészítés sosem volt olcsó eljárás, még ha sokáig lehetett is kapni ilyen címkével italokat elérhető áron. S hogy miért szükségszerűen drága az aszú? Nem minden évben alakul úgy az időjárás, hogy az kedvezzen az aszúsodásnak, ráadásul az aszú az egyik legtöbb emberi munkát igénylő bortípus. A fürtről szemenként válogatják le a botritisz gomba által megtámadott, megfelelő állapotban lévő bogyókat. Egy ember naponta mindössze nagyjából 15-25 kilogramm bogyót tud összegyűjteni. Itt nincs nagyüzemi betakarítás. És akkor még csak a pince bejáratáig jutott a szőlő…

Aszúhoz kínait! Ahogy Tokajról általában egyre több bor, úgy a Gróf Degenfeld tételeinek túlnyomó része is kínai exportra megy. Ebből a kapcsolatból az utóbbi években rengeteg étel-ital párosítás született. A kísérletezések során kiderült, hogy a tokaji aszúhoz nemcsak a klasszikus ételek – libamáj, gesztenyés húsok, aszalt gyümölcsös desszertek – illeszthetők, hanem kínai és maláj ételek is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tokajfan
2021. augusztus 29. 01:16
Borzasztó reklám, pont ilyenek nem hiányoznak Tokajnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!